Изграждането на новата библиотека във Варна може да започне наесен.

...
Изграждането на новата библиотека във Варна може да започне наесен.
Коментари Харесай

Градежът на новата варненска библиотека може да започне наесен

Изграждането на новата библиотека във Варна може да стартира наесен. Това е най-оптимистичният период, разгласи пред Дарик основният проектант на Варна Виктор Бузев.

В рамките на седмица би трябвало да завърши работата по екологичната оценка към капиталовия план. След това ще бъда издадено и разрешението за градеж, изясни арх. Бузев.

В края на предходната година Експертният съвет за устройство на територията към Община Варна одобри техническия и работен плана на новата библиотека, както и оферти Подробен организационен проект.

За финансиране няма да се разчита единствено на общински средства. Ще се направи всичко допустимо финансиране да бъде обезпечени и по линия на европейските стратегии през март и април.

Ще се търсят и ексцентрични форми за набиране на средства. Един от разновидностите е градска лотария, при която част от билетите с посочени номера ще печелят регистриране върху постройката на имена на закупилите ги. Има и други разновидности за сходни игри, има международен опит в тази посока, изясни основният проектант на Варна. съгласно него първичната рамка от 20 милиона евро за реализация на плана е напълно реалистична.

За да стартира да действа една такава постройка, срокът е 18 месеца, уточни арх. Бузев. Според него в границите на 3 години умерено обектът може да бъде построен и внедрено хай-тек оборудването.

Холандски план бе класиран преди всичко в състезанието на общината за нова постройка на районната библиотека „ П. Славейков “. Международното жури, което оценяваше концепциите – общо 370 на пердах, единомислещо се спря на концепцията на проектантите от архитектурно студио „ Architects for Urbanity “ от Ротердам.

С планове в състезанието се включиха архитекти от целия свят. Свои разработки показаха проектанти от Съединени американски щати, Англия, Германия, Италия, Испания, Франция, Русия, Беларус, Украйна, Полша, Литва, Дания, Финландия, Португалия, Австрия, Чехия, Румъния, Гърция, Македония, Турция, Кипър, Албания, Босна и Херцеговина, Канада, Китай, Япония, Тайланд, Филипини, Ливан, Сирия, Сингапур, Малайзия, Хонгконг, Тайван, Индия, Мексико, Аржентина, Бразилия, Венецуела, Колумбия, Виетнам, Казахстан, Индонезия, Иран, Катар, Судан, Египет, Тунис и Уганда, демонстрира информация в уеб страницата на състезанието. Там са качени 163 от разработките на участници в състезанието. /dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР