Изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено

...
Изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено
Коментари Харесай

Сандов: Ще търсим пари от ЕС за довършването на АМ Струма

Изграждането на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле ще бъде трансферирано за идващия програмен интервал, с цел да се направи със средства от Европейски Съюз, а не от националния бюджет. В момента три работни групи разискват кой вид за трасе е най-подходящ - тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието на околната среда, след което ще се кандидатства за европейско финансиране.

Това съобщи пред Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. По думите му, от екологична позиция, най-добре е да се построи тунел за Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле.

Инвеститорът, който построи така наречен " подпорна стена " на плажа Алепу, е задължен да рекултивира покрайнината, с цел да се възвърне доколкото се може природата там, съобщи още Сандов. Той добави, че от екоминистерството към този момент са влезнали в връзка с вложителя и му е вменено законовото условие.

Министърът на околната среда и водите се разгласи за прецизни режими за градежите по Черноморието и безапелационна възбрана за строителни действия на 100 м. от морето.

Остава в действие и цялостната възбрана за всякаква човешка активност по поречието на река Ропотамо. Това включва и към този момент прекратените тренировки на националния тим по гребане там. Според министър Сандов реката с най-голям предпазен статут в България не е най-подходящото място за осъществяване на спортните тренировки, макар практиката гребците ни да упражняват там от десетилетия. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

От министерството на околната среда и водите имат упоритостта от началото на идната година у нас да проработи напълно нова система за култивиране на боклуци, чиято последна цел да бъде депониране на едвам 10% от боклука. В момента се изследва непознатия опит в тази посока.

Относно проблемите с качеството на въздуха, съгласно Борислав Сандов, главната отговорност е на общините. Той посочи, че ограниченията за справяне с казуса са ясни от доста от дълго време - постоянно миене на улиците, слагане на колчета против паркиране в зелените площи, въвеждане на нискоемисионни зони, в които да не влизат замърсяващи коли, както и нискоемисионни зони за отопление, в които да е неразрешено топленето с въглища.

Следващата седмица вицепремиерът отпътува за Брюксел, където ще се опита да убеди представители на Европейска комисия да се продължи европейското финансиране по програмата за безвъзмездна замяна на отоплителни уреди. Целта е броят на семействата, които се отопляват на въглища, да намалее фрапантно. Обсъжда се и помощта за отопление на обществено слабите, която отпуска общественото министерство, да не обгръща въглищата, най-малко към градовете с най-големи проблеми с качеството на въздуха, добави Борислав Сандов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР