Изговориха се много лъжи по казуса с хижа Христо Смирненски“

...
Изговориха се много лъжи по казуса с хижа Христо Смирненски“
Коментари Харесай

Венцислав Венев по казуса с хижите: Няма самоуправство, защитавам интересите на БТС

Изговориха се доста неистини по проблема с хижа " Христо Смирненски “ и БТС – по мой адрес, по адрес на БТС. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “  Венцислав Венев – ръководител на Български туристически съюз.  

Той изясни, че недоумява за какво казусът има толкоз необятен отзив и отрицателна реакция от страна на обществото и част от членовете на УС на БТС. " Има решение на УС за хижа " Христо Смирненски “, има издадена заповед от изпълнителния секретар да се прекратят контракти, които не се извършват, в случай че има такива. Ако няма такива, просто да се влезе в договорни връзки със стопаните и медиаторите “, уточни Венцислав Венев.  

По думите му, стопаните на хижа " Христо Смирненски “ не желаят да имат връзки с БТС. " Надяваха се най-вероятно посредством Туристическо сдружение " Юндола “ да стопанисват още две-три години обекта и по отминалост да си го придобият “, разяснява Венев. 

Валентина Милева, ръководител на Туристическо сдружение " Амбарица “ – Троян, съобщи, че въпросът с туристическия дом " Христо Габърски “ е сходен на този с хижа " Христо Смирненски “. Тя описа в ефира на " Фокус “, че на 15 март е получила съобщение за преустановяване на контракта сред БТС и сдружението от 2018 година На 25 април е подписан нов контракт с сдружението, който обаче не е минал през УС, нито през новия, нито през остарелия УС, акцентира Валентина Милева.  

По думите й, туристическият дом не е благосъстоятелност на БТС, той е обществена държавна благосъстоятелност с акт на Министерски съвет от 2013 година  

В отговор, Венцислав Венев съобщи, че туристическият дом " Никола Габърски “ е с акт за държавна благосъстоятелност, в който като собственик и индивид, който го ръководи, е посочен БТС. " Целта на БТС е там да се прави спортно-туристическа активност. Откакто е подписан контракт с туристическо сдружение " Амбарица “, този дом не прави спортно-туристическа активност. Ние получаваме информация всяка година за активността на всяко едно сдружение, тъй че ние сме наясно каква спортно-туристическа активност се прави в дом " Никола Габърски “, изясни той.  

В момента туристическият дом се стопанисва неприятно, съгласно Венев. " По контракт са длъжни да създадат избрани усъвършенствания в дома " Никола Габърски “, по тази причина ви е даден безплатно “, акцентира той. 

Валентина Милева опонира, че в дома са направени редица усъвършенствания и има съответната документи за това.  

Тя съобщи, че към нея са предявени претенции за заплащане на налози на пет обекта в община Троян, чийто действителен притежател е БТС. Туристическият дом е един от тези обекти, измежду тях са и хижа " Яворова лъка “ в Черни осъм и базата в Чифлик. 

Всички тези обекти не са благосъстоятелност на БТС, съобщи от своя страна Венцислав Венев. " Дружествата в Троян сега са в цялостен спор. Във връзка с това съм направил среща с кмета на Троян Донка Михайлова и сме се разбрали след 10 май да създадем среща с туристическата общественост на града, където да решим всички тези проблеми и да е ясно кое сдружение какво стопанисва, каква активност прави и какво ще бъде бъдещото развиване на туризма в Троян “, сподели още ръководителят на БТС.  

Част от членовете на БТС излязоха с декларация с искане на оставката на Венцислав Венев. По този мотив той сподели: " Не се усещам предаден. По-скоро ме учудва лековерното заблуждение на Управителния съвет и на цялото общество преди да има информация “, разяснява ръководителят на БТС и добави, че на съвещанието на УС, което ще се организира в утрешния ден, въпросът ще бъде обяснен.  

Според него основател на подписката е Румен Драганов, който е измежду членовете на УС.  

В отговор, Румен Драганов, който е изпълнителен секретар на БТС, съобщи пред " Фокус “, че имената в подписката с искане за оставка са на ръководители на туристически сдружения, адвокати. " Тя е на база на това, че е осъществено едно жестоко безчинство и в двата обекта. И скърбя, че господин Венев не осъзнава, че е направил законово закононарушение. Член 323 за самоуправните дейности приравнява самоуправството към проведена незаконна група “, разяснява той.  

Драганов също разяснява проблема с туристическия дом " Никола Габърски “. По думите му, УС на БТС е бил подведен, защото в решението за преустановяване на контракта не е бил посочен туристическия дом, а парк " Капинчо “ и че става въпрос за друга сграда на БТС, която може да бъде възобновена – базата на ориентирането. " Решението е импортирано, докладвано и признато от лице, което изобщо не е член на БТС, а доведено от господин Венев на същата тая среща. Всичко, което е направено, е направено без знанието на УС “, съобщи изпълнителният секретар на БТС.  

БТС не се ръководи от господин Венев, а от УС, акцентира Румен Драганов. " Г-н Венев е пръв сред равни и той няма никакви права, разнообразни от това, което е записано в Устава. Тук е осъществено безчинство, и в единия, и в другия случай, и няма по какъв начин ние да правим това безчинство с съображение решение на УС. Ако има някакъв акт, който би трябвало да бъде обвързван с прекосяване във притежание на тези парцели на БТС, това не е господин Венев и господин Васил Николов да сменят бравата на вратата на който и да било, което е престъпление, а да се извърнат към съда тогава, когато имаме спор “, съобщи още той.  

Венцислав Венев отговори, че по този начин поднесената информация е манипулативна. И по двата проблема се е произнесъл УС на БТС. " Действията, осъществени от чиновниците на БТС, са безусловно правомерни и резултат от решенията на УС. Няма безчинство “, безапелационен бе той.  

Венев съобщи, че за разлика от Румен Драганов, той пази ползите на БТС, на българските туристи и обектите, които би трябвало да служат за планински туризъм. " Два пъти съм избиран с цялостно болшинство с помощта на моята концепция БТС и всички планинари в България да имат един прекрасен артикул, който се споделя планински туризъм. В момента БТС е подготвен и в кондиция да бъде национална представителна организация в региона на планинския туризъм в България “, съобщи още ръководителят на БТС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР