Изготвяне на Национална морска стратегия, децентрализация на морските институции, план

...
Изготвяне на Национална морска стратегия, децентрализация на морските институции, план
Коментари Харесай

Законодателни инициативи в полза на моряците и морската индустрия от Българска морска камара

Изготвяне на Национална морска тактика, децентрализация на морските институции, проект за концесиониране на пристанищата са част от предложенията на Българска морска камара, които могат да решат проблеми в бранша посредством законодателни промени.

Законодателните начинания плануват решения на проблемите в морската промишленост, които са се натрупали с години. Те бяха показани от представители на морския отрасъл на среща с министъра на превоза Николай Събев и народни представители.

" Абсурдно е морска страна да няма Национална морска тактика, която да включва секторни политики ", сподели в предаването на Радио Варна „ Море и бряг “ Богдан Богданов, ръководител на Българската морска камара.

В предаването участваха и Коста Андреев от " Булсар ", и Свилен Крайчев от БМК, които са били на срещата с новия министър.

Да има обособен закон единствено за морските пространства, оферират още от БМК.

По думите на Богданов, не може един закон да третира и морето и реките, той се базира и на мнение на специалисти по морско право.

Председателят на БМК засегна и тематиката за развиването на пристанищата. Според него, би трябвало да има проект за концесионирането им.

Концесионирането на пристанищата е един извънредно значим въпрос, най-много за бъдещето на Пристанище Варна, уточни той, като акцентира, че не може да се търси облага единствено от кръчми и че е бил надалеч от мисълта, че може да бъде построена автомивка там.

Сред другите точки е децентрализацията на ИА „ Морска администрация “ и позиционирането на централата й във Варна.

Флотилен адмирал Коста Андреев акцентира, че по време на срещата е разисквана нуждата от възстановяване работата сред държавните институции по отношение на избавителните интервенции по море. " Дори и без никакво финансиране от държата, ние от, " Булсар " постоянно сме подготвени да помогнем ", подсети Коста Андреев.

По мотив морското търсене и избавяне, Свилен Крайчев изрази мнението, че главните проблеми са два: липса на съгласуваност сред инструкциите и не добра техническа обезпеченост.

" Всички присъстващи се стремим морската ни промишленост да е във напредък ", съобщи на срещата Николай Събев. Тя може да носи огромна добавена стойност, по тази причина всичко, което вършим ще бъде в интерес на публичния интерес, добави министър Събев. Той увери, че в тази посока ще бъдат всички дейности на новия екип на министерството.

Според него за първи път има добра симбиоза на представители на морския бизнес и изпълнителната власт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР