Изготвеното предложение от екипа на Министерство на земеделието, храните и

...
Изготвеното предложение от екипа на Министерство на земеделието, храните и
Коментари Харесай

Допълнителни 85 млн. лв. за сектор Земеделие за 2021 г. след актуализацията на бюджета

Изготвеното предложение от екипа на Министерство на земеделието, храните и горите за актуализация на бюджета в бранш „ Земеделие “ за 2021 година, с което се предвиждаше да бъдат обезпечени спомагателни средства в размер на общо 110,5 млн. лв., беше признато отчасти от народните представители. Депутатите гласоподаваха бранша да получи 85 млн. лв. за подкрепяне. Това се споделя в известие от земеделското министерство.

Приетият финансов запас се разпределя в две съществени посоки:
15 млн. лв. за даване на подкрепяне за съществуващи държавни помощи, ориентирани към компенсиране на вреди от неподходящи климатични събития. Този бюджет ще бъде за подкрепяне на стопаните в област Пловдив, в резултат на падналата през август 2021 година градушка. 70 млн. лв. ще бъдат ориентирани в поддръжка на секторите: отглеждане на животни и растениевъдство, свързани с превъзмогване на отрицателните резултати от пандемията от COVID-19 и нарасналите разноски за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна отбрана, минерални торове, електрическа енергия, вода и горива. Съгласно предлагането на министерството общо 48 млн. лв. се плануват да бъдат ориентирани в отглеждането на животни - 42 млн. лв. за наедрял и малък рогат добитък и 6 млн. лв. за бранш пчеларство. 22 млн. лв. е плануваният бюджет за бранш плодове и зеленчуци, в това число и винени лозя.
Тези средства ще могат да бъдат ориентирани към земеделските стопани, в сходство с
действащата „ Временна рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19 “. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейска комисия.

Сумата от 70 млн. лв. е съобразена с изплатените средства през 2020 година в поддръжка на двата бранша посредством потреблението на инструмента de minimis. Тъй като за 2021 година е доближат националният таван за даване на помощи de minimis посредством Временната рамка се дава опция за оказване на финансова поддръжка на засегнатите стопани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР