Изгоненият днес руски шпионин с расо Вассиан Змеев само да

...
Изгоненият днес руски шпионин с расо Вассиан Змеев само да
Коментари Харесай

Преди три дни Вассиан служил с двама софийски епископи, твърдял, че докато Митрофанова е в България няма кой да го пипне

Изгоненият през днешния ден съветски разузнавач с расо Вассиан Змеев единствено да преди три дни е бил изцяло сигурен, че никой няма да го изгони от България. На 17 септември, когато православните българи почитат Вяра, Надежда, Любов и майка им София, шефът на съветското Подворие у нас е взел участие на богослужението за празника в храма „ Света София “ с двама епископи – викарият на Софийската митрополия и свещеник Белоградчишки Поликарп и Велбъждския свещеник Исак. За събитието оповестява персонално. По това време Змеев към този момент беше разгласен за личност нон грата от македонските служби за сигурност, само че търсеше показни изяви в София, демонстрирайки, че не се тормози от реакцията на западната ни съседка. След службата, в диалог с нашия духовници Змеев е изразил убеденост, че до момента в който Елеонора Митрофанова е дипломат на Русия в България, няма кой да изиска експулсирането му. Освен това бил уверен, че българското духовенство е правилно на Московския патриарх Кирил и ще го отбрани.

72 часа по-късно

ДАНС опроверга самоуверения поп

на Руската черква, прикриващ зад расото си дейности, ориентирани срещу националната сигурност на България. Всъщност през последната седмица Поликарп е имал още едно обществено служение с Вассиан, легитимирайки го в обществото. Той показва и непосредственост с Митрофанова и много чест е неин хазаин. Другият свещеник Исак пък е персонален стипендиант на съветския патриарх Кирил и ученик на Иларион Алфеев.

За в този момент БПЦ и Синодът мълчат оглушително. Шпионинът Вассиан го няма, само че тук са митрополитите, епископите и духовниците, с които той е контактувал и прокарвал рискови съветски ползи. Те несъмнено би трябвало да бъдат обект на вниманието на родното контраразузнаване. Открит остава и въпросът, за какво за съвсем 5 години наличие в България родните служби не съумяха да засекат рисковите му интензивности, а македонските им сътрудници го неотрализираха за по-малко от година. Вероятно причаната се корени и във обстоятелството, че президентът Радев предпочитал да гостува на венчавки в Руската черква, осъществявани от Вассиан.

В духовните среди се разяснява и различен любопитен факт. Ловчанският митрополит Гавраил, който се слави като най-верният наследник на Руската черква, напуснал страната, откакто избухнал абсурдът с изгонването на Вассиан от Скопие. Твърди се, че Гавраил е отпътувал по неотложност на посетители на Руската черква в Полша.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР