Изглежда инвеститорите от Южна Африка търсят все повече възможности за

...
Изглежда инвеститорите от Южна Африка търсят все повече възможности за
Коментари Харесай

Как българските молове станаха южноафрикански?

Изглежда вложителите от Южна Африка търсят от ден на ден благоприятни условия за правене на бизнес в Източна Европа и България не прави изключение. В края на предходната седмица беше оповестена следващата огромна договорка за стотици милиони с компания от страната, която купува един от огромните столични молове - " Парадайз Център ".

Същото сдружение от началото на годината подписа съглашение за придобиването на " Сердика Център ", а малко преди този момент беше сериозен претендент за нов притежател на The Mall. Сделката за втория търговски център се провали, само че в последна сметка той стана част от портфолиото на различен южноафрикански капиталов фонд.

Апетитът на компаниите от Африка обаче не включва единствено активи в София, а и такива отвън столицата. Става въпрос за моловете " Галерия " в Бургас и Стара Загора, които бяха пуснати за продажба тази година и станаха благосъстоятелност на трета компания, обвързвана с Южна Африка.

Новата най-голяма договорка на имотния пазар за 2017-а

Покупката на най-големия комерсиалния център в София става новата най-скъпа имотна договорка в България за 2017 година. Nеw Еurоре Рrореrtу Іnvеѕtmеnt (NЕРІ) разгласи, че е придобила мола против 252,9 милиона евро или над 493 милиона лв..

Регистрираният в Южна Африка фонд купува " Парадайз Център " посредством своето дъщерно сдружение NEPI Project two за сума близо 90 милиона лв. по-голяма от дадената за " Сердика Център ". Преди това точно придобиването на комерсиалния център на бул. " Ситняково " беше считано за най-скъпата покупка на имотния бранш за годината.

 Комисия за защита на конкуренцията пусна най-голямата имотна договорка в България
Комисия за защита на конкуренцията пусна най-голямата имотна договорка в България

" Сердика Център " има нов притежател

Според формалното известие на NEPI фондът изкупува всички акции от досегашния притежател на мола " Булферд " ЕООД, като следва по договорката да се произнесе антимонополният регулатор.

" Парадайз Център " отвори порти през 2013 година, като той е ситуиран на 82 квадратни метра или другояче казано колкото към 210 тенис корта. Годишно през него минават близо 10 милиона гости.

Провалилата се договорка с The Mall

Първата огромна продажба на пазара на търговски площи през тази година у нас беше тази на The Mall. Още през януари излезе информация, че NEPI ще придобие мола на " Цариградско шосе " против 180 милиона евро.

 След рекордни предложения и провалена договорка: Кой последно купи столичния The Mall?
След рекордни предложения и провалена договорка: Кой последно купи столичния The Mall?

В договорката влиза и хипермаркета, държан от " Карфур "

Шест месеца по-късно обаче се оказа, че фондът се е отказал от този актив и има нов вложител - записаната във Англия Hystead Limited. Тя даде 156 милиона евро за The Mall, като го купи посредством сдружението си Balkan Retail NV.

В тази договорка обаче също има южноафриканска нишка. Hystead Limited е част от групата на Hyprop Investments, зад която стои най-големият фонд в африканската страна, профилиран в придобивания на търговски центрове.

Пакетната договорка за моловете в Стара Загора и Бургас

През април " Мол Галерия Стара Загора " и " Мол Галерия Бургас " бяха продадени от полската компания Globe Trade Centre на MAS Real Estate за 62 милиона евро или 120 милиона лв.. Придобиването беше осъществено от дъщерното сдружение PKM Investments, което е записано в Люксембург.

В последна сметка обаче притежателите на двата търговски центъра са също два - MAS Real Estate и Prime Kapital, като директният покупател PKM Investments е техен джойнт венчър. Първата от тях още веднъж има връзка с Южна Африка, като акциите й се търгуват на борсата в Йоханесбург. Втората пък е записана в прилежаща Румъния.

 Сделка за €62 000 000: Компания от Люксембург купува 2 мола в България
Сделка за €62 000 000: Компания от Люксембург купува 2 мола в България

В договорката присъединяване има и румънско сдружение
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР