Изглежда инвеститорите от Южна Африка търсят все повече възможности за

Изглежда инвеститорите от Южна Африка търсят все повече възможности за ...

Как българските молове станаха южноафрикански?


Изглежда инвеститорите от Южна Африка търсят все повече възможности за правене на бизнес в Източна Европа и България не прави изключение. В края на миналата седмица беше обявена поредната мащабна сделка за стотици милиони с компания от страната, която купува един от големите столични молове - "ПарадайзЦентър".

Същото дружество от началото на годината сключи споразумение за придобиването на "Сердика Център", а малко преди това беше сериозен кандидат за нов собственик на The Mall. Сделката за втория търговски център се провали, но в крайна сметка той стана част от портфолиото на друг южноафрикански инвестиционен фонд.

Апетитът на фирмите от Африка обаче не включва само активи в София, а и такива извън столицата. Става въпрос за моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора, които бяха пуснати за продажба тази година и станаха собственост на трета компания, свързана с Южна Африка.

Новата най-голяма сделка на имотния пазар за 2017-а

Покупката на най-големия търговския център в София става новата най-скъпа имотна сделка в България за 2017 година. Nеw Еurоре Рrореrtу Іnvеѕtmеnt (NЕРІ) обяви, че е придобила мола срещу 252,9 милиона евро или над 493 милиона лева.

Регистрираният в Южна Африка фонд купува "ПарадайзЦентър" чрез своето дъщерно дружество NEPI Project two за сума близо 90 милиона лева по-голяма от дадената за "Сердика Център". Преди това именно придобиването на търговския център на бул. "Ситняково" беше смятано за най-скъпата покупка на имотния сектор за годината.

КЗК пусна най-голямата имотна сделка в България
КЗК пусна най-голямата имотна сделка в България

"Сердика Център" има нов собственик

Според официалното съобщение на NEPIфондът изкупува всички акции от досегашния собственик на мола "Булферд" ЕООД, като предстои по сделката да се произнесе антимонополният регулатор.

"ПарадайзЦентър" отвори врати през 2013 година, като той е разположен на 82 квадратни метра или иначе казано колкото около 210 тенис корта. Годишно през него минават близо 10 милиона посетители.

Провалилата се сделка с The Mall

Първата голяма продажба на пазара на търговски площи през тази година у нас беше тази на The Mall. Още през януари излезе информация, че NEPI ще придобие мола на "Цариградско шосе" срещу 180 милиона евро.

След рекордни оферти и провалена сделка: Кой последно купи столичния The Mall?
След рекордни оферти и провалена сделка: Кой последно купи столичния The Mall?

В сделката влиза и хипермаркета, държан от "Карфур"

Шест месеца по-късно обаче се оказа, че фондът се е отказал от този актив и има нов инвеститор - регистрираната във Великобритания Hystead Limited. Тя даде 156 милиона евро за The Mall, като го купи чрез дружеството си Balkan Retail NV.

В тази сделка обаче също има южноафриканска нишка. Hystead Limited е част от групата на Hyprop Investments, зад която стои най-големият фонд в африканската държава, специализиран в придобивания на търговски центрове.

Пакетната сделка за моловете в Стара Загора и Бургас

През април "Мол Галерия Стара Загора" и "Мол Галерия Бургас" бяха продадени от полската фирма Globe Trade Centre на MAS Real Estate за 62 милиона евро или 120 милиона лева. Придобиването беше извършено от дъщерното дружество PKM Investments, което е регистрирано в Люксембург.

В крайна сметка обаче собствениците на двата търговски центъра са също два -MAS Real Estate и Prime Kapital, като директният купувач PKM Investments е техен джойнт венчър. Първата от тях отново има връзка с Южна Африка, като акциите й се търгуват на борсата в Йоханесбург. Втората пък е регистрирана в съседна Румъния.

Сделка за €62 000 000: Компания от Люксембург купува 2 мола в България
Сделка за €62 000 000: Компания от Люксембург купува 2 мола в България

В сделката участие има и румънско дружество

Източник: money.bg