Изглежда, че Вселената обича специални числа. Някои от тях водят

...
Изглежда, че Вселената обича специални числа. Някои от тях водят
Коментари Харесай

Специалното число, което управлява растежа, промяната и разпада в природата

Изглежда, че Вселената обича специфични цифри. Някои от тях водят началото си от геометрията, като π или корен квадратен от две. Други, като, съумяват да открият връзка сред способността на звездите да светят и повода, заради която филийката с масло пада по-често откъм намазаната страна. Съществува и e, или цифрата на Ойлер: математическа константа, която се среща в разнообразни области - от квантовата механика до финансите и зоологията.

Чисто и просто като число то не наподобява изключително особено. Стойноста му е 2,71828... и продължава постоянно, защото е ирационално число. Също като π, e е трансцендентно, което значи, че не е решение на нито един тип полиномно уравнение. Математическите му свойства го вършат доста особено, само че фактът, че го откриваме и на други места, го трансформира в изключително авторитетно.

То е най-полезно, когато става въпрос за напредък, смяна и разпад. Числото e се употребява като основа на експоненциалната функционалност. Експоненциалното раздробяване на радиоактивните детайли се показва с доста просто уравнение, което съдържа e и зависи от времето и няколко други константи, свързани с естеството на детайла и с това какъв брой от него сте имали преди всичко.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР