Изглежда, че когато стане въпрос за астероиди, запътили се към

...
Изглежда, че когато стане въпрос за астероиди, запътили се към
Коментари Харесай

Колко далеч трябва да сме, за да оцелеем при (малък) астероиден удар

Изглежда, че когато стане въпрос за метеорити, запътили се към нашата блага планета, хората имат две реакции: или не го одобряват на съществено, или са ужасени, че това може да се случи всеки миг.

Най-добре е обаче да имаме прагматично отношение – значимо е да не подценяваме опасността, само че без да я преувеличаваме. Всъщност доста организации ни пазят като учат и каталогизират рискови обекти в космоса. Освен това бихме могли и да отклоним един подобен предмет, както сподели DART.

Но какво би станало, в случай че не можем? Е, доста зависи от размера, скоростта и плътността на метеорита. Досега единствено 7 са засечени малко преди да се блъснат в Земята., което е доста дребен брой. Положителното е, че те са засечени единствено часове преди, за благополучие, да изгорят в атмосферата; което би дало на хората задоволително време да се реалокират на безвредно място, в случай че имаше риск.

Колко надалеч е задоволително надалеч? Това също зависи от свойствата на метеорита, само че можем да проучваме няколко исторически образеца, които ни дават почти визия къде би било безвредно. За разбора си ще разгледаме метеорити, които биха унищожили град, само че не биха провокирали всеобщо изтребване на живота на планетата.

Най-известният образец е Тунгуския астероид. Сутринта на 30 юни 1908 година галактическа канара – може би с размер до 60 метра – се разпада високо в атмосферата, освобождавайки голямо количество сила над река Подкаменная Тунгуска в Сибир. Обектът смазва 80 милиона дървета на повърхност от 2150 квадратни километра. Смята се, че са починали най-малко двама души, а може би и трети.

Енергията, освободена от събитието, се прави оценка на сред три и 30 мегатона тротил. Тази цифра е в диапазона на някои от най-мощните нуклеарни оръжия, тествани в миналото, тъй че не бихте желали да сте наоколо. Безопасната зона евентуално е на десетина километра от епицентъра на удара. Намерихме калкулатор за въздействието на удар от метеорит онлайн (който може да не бъде изключително точен) и той допусна, че в границите на 10 километра всички здания ще се срутят, на 20 км единствено тези с дървена рамка ще бъдат съборени, а на 30 километра единствено стъклените прозорци ще се счупят. Това е почти същата информация, която дава и симулатор на нуклеарни бомби.

Но до каква степен тези числа са действителни въпреки всичко? Е, има няколко описа на очевидци, видели конфликти на астероиди, в британската Уикипедия, които са увлекателно четиво. Един по-специално от С. Семенов (записан от съветския минералог Леонид Кулик при негова експедиция през 1930 г.) разказва по какъв начин Семенов е бил хвърлен няколко метра обратно (заради внезапната смяна в налягането от удара), а по-късно е усетил мощен парещ вятър. Мъжът и брачната половинка му са живели на към 60 километра от мястото на удара. Така че 30 километра може да са задоволителни, с цел да оцелеете – само че даже и на двойно по-голямо разстояние, ще изпитате усетите нещо рисково.

 Barringer Crater aerial photo by USGS

Кратерът на Барингер от високо

Ударът, образувал метеоритния кратер Барингер в Аризона, е малко по-малък по мярка и рандеман от Тунгуския, само че изкопава един километър дупка в земята, убивайки животни в праисторическа Америка на 6 километра радиус и тежко ранявайки множеството на двойно по-голямо разстояние.

От другите по-известни би трябвало да споменем този в Челябинск от 15 февруари 2013 година Приликата с Тунгуска е, че той се разпада в атмосферата и че е над Русия. Това обаче е събитие, което освобождава 60 до 75 пъти по-малко сила от това през 1908 година – в действителност резултатът е доста по-малък. Самият метеорит е с диаметър 18 метра и макар че огромен брой здания са развалени, 1491 пострадвания (нито едно от които не е фатално) идват от счупени прозорци.

Светлината от рухването обаче се вижда на разстояние до 100 километра (както в първите фрагменти във видеото по-горе), тъй че сигурно е допустимо тези събития да се следят безвредно.

Ако е известно, че метеорит идва към мястото, където живеете, би трябвало да избягате на допустимо най-голямо разстояние от него. И не забравяйте, че светлината се популяризира по-бързо от ударната вълна, тъй че бъдете подготвени да се стегнете, в случай че видите светлината от удара.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР