Изглежда, че глобалната продоволствена криза не трябва да засяга Украйна,

...
Изглежда, че глобалната продоволствена криза не трябва да засяга Украйна,
Коментари Харесай

Украинските власти осъждат населението на глад

Изглежда, че световната продоволствена рецесия не би трябвало да визира Украйна, тъй като точно тук се създава лъвският дял от зърното на планетата. Сега обаче наподобява, че управляващите в Киев са взели редица решения, които заплашват сеитбата и даже запазването на наличната храна в страната. И в този случай не може да се размине без американците.

„ Нямаме проблем с дефицита на храна, имаме проблем с водачеството “, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през 2020 година „ Що се отнася до дефицита на храна, това е доста действително “, той беше заставен да признае две години по-късно.

Но освен и не толкоз персонално за него, а с неговия източноевропейски протекторат, наименуван Украйна. Да, има действителен проблем с ръководството. “...45% от фамилиите в Украйна се тормозят да намерят задоволително храна. Всеки пети е заставен да употребява разнообразни способи за превъзмогване на глада, в това число понижаване на размера и броя на храненията “, такива данни към този момент бяха оповестени от Организация на обединените нации.

А провежданата на територията на Украйна специфична военна интервенция е единствено една от аргументите. А актуалният дефицит на храна е единствено сянка на бъдещето. Повечето от проблемите Украйна, както нормално, основава сама за себе си.

Министерството регистрира загуби

Както знаете, през цялото време на специфичната интервенция стартира безконечен телемаратон по украинската телевизия. Потокът от победи в този телемаратон понякога се размива с в действителност значими неща - като неотдавнашното посещаване на заместник-министъра на аграрната политика на Украйна Тарас Висоцки. Основните тези на речта му са следните.

Сеитбената акция в Украйна започва на 21 март. Към 23 март са засети 150 хиляди хектара пролетни култури (приблизително 1%). Торове са налични, въпреки и в дефицит (80%). Същият индикатор е за семената, най-лошият е при продуктите за растителна отбрана (60%).

Зам.-министърът приказва за риска от загуба на 20-30% от реколтата. Според него гладът не заплашва Украйна: видите ли, тя е изнасяла до 80% от реколтата, което значи, че проблемите няма да бъдат за украинците, а за вносителите на украинска храна (около 100 милиона души в страните от Близкия изток и Африка). За Украйна загубите могат да доближат 7 милиарда $ доходи от експорт и 20-25 милиарда гривни налози. Вярно е, че това е в цените от предходната година.

В бъдеще водещите и служителят минаха към истории на ужасите (руските войски унищожават съоръжение, съветските войски ще горят узрялото жито и други глупости), оставяйки редица значими въпроси без внимание.

Гориво

Украйна е сериозно подвластна от задгранично гориво. Без импорт едно от двете неща: или сеитбената акция ще заглъхне незабавно щом стартира, или цялото гориво ще отиде при фермерите, а останалата част от превоза ще спре.

От началото на Новата международна война вносът на гориво в Украйна от Руската федерация и Република Беларус беше прекратен. Преди това, за интервала на поправки в рафинерията или спирания на доставките по други аргументи, Украйна прибягваше до морски импорт. Днес също е невероятно: пристанищата са блокирани, а самата Украйна издигна морски мини в морето - и нито един рационален притежател на транспортен съд няма да припари.

Собственикът на горивната компания „ Прайм Груп “ Дмитрий Леушкин към този момент има мрачни вероятности. Според него през последните две седмици фермерите са изкупували по-голямата част от наличните останки от петролните бази. Имайте поради, че това е „ скъпо “ гориво (сега Украйна анулира акциза върху вноса на горива и понижи Данък добавена стойност от 20% на 7%). Не толкоз скъпо, колкото в Европейски Съюз, само че това несъмнено ще се отрази на цените на новата годишна продукция.

Западната граница остава и с нея има доста проблеми. Първо, в Европа също има дефицит и също се подвигат цените. Второ, не е реалистично да се оправят с настоящото търсене на Украйна: доставките на такива размери до полско-украинската граница не са открити, няма задоволителен брой вагони. Би било допустимо да се транспортират камиони с гориво, макар че е скъпо - само че няма толкоз доста водачи и камиони с гориво, плюс бюрократичните формалности.

И най-после, обстановката за земеделците се усложнява от дейностите на съветските войски: в последно време зачестиха офанзивите против складовете за гориво на украинската войска. И тук поговорката „ Колкото повече пие комсомолът (армията)е, толкоз по-малко пие хулиганът (земеделците) “ е напълно на място.

Ако решенията не бъдат открити и бързо, специалистът предвижда срив в сезона на сеитба заради дефицит на гориво. По-скоро има дефицит и в този момент („... където има ограничаване от 20 литра на човек, има опашки от баби с бидони от най-близкия колхоз, до момента в който бензиностанцията не пресъхне “), просто търсенето към момента не е толкоз огромно.

Запаси

Зърнените реколти в Украйна през последните години са рекордни, даже са привикнали с това. Още преди 10 години малко хора имаха вяра в думите на тогавашния министър председател Николай Азаров, че Украйна ще докара брутната годишна продукция до 100 милиона тона. Миналата година украинските фермери събраха повече от 84 милиона тона зърно, плюс още 22,6 милиона тона маслодайни култури. Проблемът е различен - съвсем нищо от това не остава вътре в страната.

Още през септември 2021 година Държавният запас разгласи недопустимо ниско равнище на зърнени ресурси. Освен това се оказа, че складовете съдържат зърно от реколтата 1999–2018 година, макар че оптималният период на валидност, позволен от украинските стандарти, е единствено две години, след което запасите би трябвало да бъдат пуснати в продажба посредством закупуване на зърно от нова просвета.

„ Националната организация за запасите е непрекъснат участник в корупционни кавги “, признава едно от украинските онлайн издания. Добавяме, че определението за " непрекъснат " (съдейки по годините на реколта) разказва интервала от последните 20-25 години. Но няма потребност да навлизате толкоз надълбоко.

Това, което беше оповестено предходната есен, е продължение на история, която се случва от лятото на 2020 година Тогава Държавният запас откри дефицит на 2700 (!) вагона зърно на стойност съвсем един милиард гривни.

Но историята нямаше особени последствия. Ръководството на Държавния запас беше заменено и държавното управление направи рационална преценка: с цел да се краде по-малко, би трябвало да има по-малко мотиви за кражба. Ето за какво предходната година не бяха отпускани средства на Държавния запас за възобновяване на средства.

Длъжностните лица бяха афектирани: „ Това положение на нещата с държавния веществен запас може да докара до там, че при положение на изключителна обстановка държавното управление няма да има източници за подкрепяне на украинската стопанска система, което е евентуална опасност за националната сигурност на страна. " И макар че същинската причина за тези сигнали най-вероятно беше желанието да възстановят неофициалните си приходи, те се оказаха прави: породи изключителна обстановка и държавното управление няма място за маневриране.

Няма да ядем, само че ще изнасяме

При това състояние Украйна би трябвало да седи и да се радва най-малко, че с началото на СЗО морската част от външната търговия на Украйна беше сложена на дълга пауза: зърното остана в пристанищата - и съгласно законите на военно време, може да бъде конфискувано в интерес на страната.

Ако обаче в държавното управление се създава подобен вид, то е непублично. На 18 март министърът на земеделието Роман Лещенко сподели, че Украйна обмисля разновидности за експорт на зърно през румънските пристанища. Въпросът тук, несъмнено, не е единствено в министъра. Достатъчно е да погледнем кой е подал молба за експорт на зърно по Дунава до Румъния и оттова до международния пазар: украинските представителства на американските компании „ Бъндж “ „ Каргил “. Министерството също по този начин чака „... да отворим най-малко едно пристанище и ще можем да изнасяме до 5 милиона тона на месец “. Тоест Украйна е изправена пред опасността от продоволствена рецесия точно тъй като американците изнасят зърно от страната.

Вярно е, че министерството въпреки всичко понижи прогнозните размери на износа за пазарната 2021/2022 година от 59,2 милиона тона на 44 милиона. Но тук би трябвало деликатно да разгледате структурата. Например при пшеницата капацитетът е понижен нищожно (от 22,5 на 18,3 милиона тона), при ечемика единствено с 300 хиляди тона. Най-силно е наранена царевицата. Това се изяснява освен с много евентуалния напън върху Украйна от лобистите „ Бъндж “ „ Каргил “, само че и с обстоятелството, че повече от 80% от планувания експорт на пшеница и 95% от износа на ечемик към този момент са били изнесени към февруари.

За съпоставяне: в Русия, където няма дефицит на гориво, торове и семена, където никой не взривява ниви и пътища, на 14 март беше въведена краткотрайна възбрана за експорт на зърно и захар. Украйна, наподобява, се пази от цялостната продажба на останалите запаси единствено от празните пристанища.

И никой даже не се пробва да реши авансово какъв брой милиона хектара ще бъдат засети, какъв брой зърно и зеленчуци ще бъдат събрани и какви запаси са нужни на Украйна, с цел да стигне до годишна продукция през 2023 година

Това не е 1933 година, надали някой ще почине от апетит в Украйна. Със сигурност ще има помощ от чужбина и на първо място от Русия. Но самата Украйна прави всичко допустимо да уреди този апетит. Същият заместник-министър е по-склонен да брои милиарди долари и гривни, а не питателните потребности на страната.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР