Издръжката на живот у нас расте. Това показват последните данни

...
Издръжката на живот у нас расте. Това показват последните данни
Коментари Харесай

Мика Зайкова се счепка с млад икономист от ИПИ за бедността у нас

Издръжката на живот у нас пораства. Това демонстрират последните данни на КНСБ. Според профсъюзите 2448 лв. е издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца.

За година парите, с които би трябвало да разполага семейството, са се усили с 87 лв.. Чистата заплата за един възрастен не би трябвало да бъде под 1224 лв..

Миналата седмица общественият министър Бисер Петков съобщи, че работещите небогати в България са близо 800 000 души.

„ Това е една много надценена концепция за работещите небогати съгласно общоприетата статистика, в случай че оставим всичко друго настрана”, съобщи пред bTV Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система, съгласно който единствената годна методика в тези проучвания за линията на беднотия е тази на Евростат.

Според изчисленията на Николов действителният брой на работещите небогати в България е 10% от всички заети или към 307 000 души.

„ Извинявайте, млади сътрудник, само че в случай че някой твърди, че работещият безпаричен би трябвало да получава приход малко под или към прага на беднотия, това е цинизъм”, отвърна профсъюзният Мика Зайкова, която е безапелационна, че в своите проучвания Институтът към КНСБ употребява точно методиката на Евростат.

Проблем е обаче, че КНСБ не разгласява на никое място своята методика, счита Николов и отбелязва, че в проучването няма дефлатори или какви са ценовите разлики сред София и провинцията.

В България има две линии на беднотия – едната е тази на Национален статистически институт, а другата е
административно избрана и основанията за нея са черна кутия, безапелационен е Николов.

„ Методиката за установяване на беднотия не е една”, означи Зайкова, която съобщи, че линията за беднотия е основа за обществените прехвърляния, само че те не би трябвало да бъдат включвани в нейното пресмятане.

„ Опасно е, че прагът на беднотия е основа за установяване на обществения трансфер за хора с увреждания, счита Зайкова. Необходима е нова методика за пресмятане на прага на беднотия “, безапелационен е пък Николов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР