Издирваните украинци за опита за убийството на Алексей Петров през

...
Издирваните украинци за опита за убийството на Алексей Петров през
Коментари Харесай

Ето ги украинците, издирвани за атентата срещу Алексей Петров

Издирваните украинци за опита за убийството на Алексей Петров през 2015 година с гранатомети Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков сега се търсят единствено от Интерпол, само че тези дни следва да има дело в Софийския градски съд, където ще се реши дали да бъде издадена европейска заповед за арест.

Триото се търси от към 9 години поради несполучливия атентат с гранатомети против към този момент умрелия предприемач, който раздруса столицата. Тук странното е, за какво чак в този момент прокуратурата желае да бъде издадена такава заповед. По този мотив столичен вестник се свърза със заместител градския прокурор на София Десислава Петрова, която изясни обстановката.

" Промениха закона. Заповедите за арест на тримата украинци са изискани и издадени от дълго време. Просто сега тези претенции за европейски заповеди за арест би трябвало да преминат през новата процедура, т.е. през съда. Затова оттеглихме всички такива претенции и ги вършим отначало. ", прецизира Петрова.

В края на предходната година бе признат законът, с който европейските заповеди за арест (ЕЗА) ще се издават от прокурора след позволение на съда. Тези промени бяха направени, тъй като досегашната процедура за издаване на ЕЗА от прокурор, без да има какъвто и да е било надзор, беше избрана като неприемлива

Новата процедура, призната през ноември 2023 година от Народното събрание, планува, че прокурорът първо ще издава национална заповед за задържане на обвинен и по-късно ще внася искане пред съответния първоинстанционен съд за позволение за издаване на ЕЗА. Към настояването си би трябвало да приложи издадената национална заповед и план на европейската заповед. Съдът ще преглежда делото в тридневен период от приемане на настояването еднолично в намерено съвещание с присъединяване на прокурора и бранител на лицето, за което се желае издаване на ЕЗА.

Делото за издаване на европейските заповеди за арест (ЕЗА) за тримата украинци следва да се гледа тези дни. В деня на атентата - 29 октомври 2015 година, малко преди 8,30 ч. Алексей Петров излиза от вкъщи си на ул. " Арарат " в столичния кв. " Кръстова вада ". В подземния гараж го чака водачът му Стефан Борисов. По табиет предприемачът сяда на задната дясна седалка в бронирания си " Мерцедес S 500 Гард ". Шофьорът потегля и свива по ул. " Проф. Милчо Лаков ". Когато стига до кръстовището, един след различен през 2 секунди се чуват два мощни гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и водачът му усещат два мощни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата. Отломка от постройка удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обхваната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави противоположен завой и се връща към гаража. Впоследствие се оказва, че по Петров е стреляно с гранатомет и предприемачът оцелява по знамение. За уредник на атентата бе упрекнат украинецът Роман Логвиненко, който получи 10 години затвор, само че бе освободен условно-предсрочно предходната година. Логвиненко бе приет за отговорен, че от пролетта на 2014 година до 29.10.2015 година в съучастничество като подстрекател и помощник с тримата украинци съзнателно ги е склонил посредством предоставяне на директиви да се провежда убийството на Алексей Петров.

Обещавал е 200 000 евро на наетите от него сънародници. Набавил е парични средства и два броя гранатомети, набавил е и леките коли за бягството.

Физическите причинители не бяха открити, само че се счита, че са точно Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. Интерпол стартира да ги търси след атентата, а в този момент и прокуратурата ще ги дири с европейска заповед за арест. Алексей Петров бе погубен 9 години по-късно - през август м.г. в полите на Витоша, като и досега няма каквато и да е публична информация, дали има прогрес в следствието на разстрела му. Покушение след нападение През 1999 година някогашната барета е прострелян в крайници след скандал с Кирил Киров-Японеца. Версията тогава е, че револверът е гръмнал инцидентно. На 14 август 2002 година малко преди 23 ч. тогава от комплекса " Спартак " в София излизат групички хора. Двама мъже и жена се насочат надясно към паркинга. В този миг от отсрещната горичка изтрещяват изстрели. Единият мъж се свлича на земята и стене, дамата е ударена леко в крайници. Раненият е някогашният командос Алексей Петров, дамата - Ива Павлова, притежател на туристическа компания, която има офис в комплекса. Придружаващият ги Румен Пешев също е ранен в лакътя, само че до момента в който трае стрелбата, се хвърля върху Петров, с цел да го защищити. В това време други двама от излезлите от комплекса мъже стартират да гърмят към горичката, откъдето идват патроните, само че не уцелват никого. Алексей Петров е качен в кола и откаран в " Пирогов ". Един от патроните е счупил 2 от ребрата му, другите са засегнали ръката и крайници му, има повърхностна рана на кръста. Травмите не са смъртоносни и Петров оживява.





Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР