Издаването на удостоверения за ваксинация в България става безплатно. Това

...
Коментари Харесай

Сертификатите за имунизация на ЕС трябва да заработят от 15 юни

Издаването на удостоверения за имунизация в България става гратис. Това е разпоредил надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на свое съвещание през вчерашния ден следобяд. Решението идва след сигнали на жители, съгласно които някои персонални лекари са почнали да събират такси за разпечатването на удостоверението, като на някои места цената на услугата е достигнала 15 лева По-рано в понеделник омбудсманът Диана Ковачева изпрати изострен сигнал по тематиката до Министерство на здравеопазването, с което приканва ведомството да приключи тази процедура.

По принцип жителите би трябвало да мога да получат достъп до ваксинния си документ и в цифров тип на уеб страницата на националната здравно-осигурителна система (). За задачата обаче те би трябвало да разполагат със собствен дипломиран електронен автограф, какъвто множеството българи сега нямат. " Като народен омбудсман, съм мощно обезпокоена от случаите в медицински център в гр. Поморие, където от жителите е изисквано да заплатят такса в размер на 15 лв. за издаване на документа. За страдание тази процедура основава предпоставки за неравнопоставеност на жителите и нарушение на правата на тези от тях, които не разполагат с КЕП ", разяснява в сигнала си и Диана Ковачева. За момента също по този начин никой представител на българската страна не е споделил ясно защо тъкмо ще могат да бъдат употребявани документите, с изключение на за трансгранични пътувания в границите на Европейския съюз и страните, които сключат междудържавно съглашение по въпроса с него.

По принцип всички offline-българи ще могат да получат имунизационното уверение в книжен формат, като за задачата след втората доза би трябвало да се извърнат към персоналния си доктор или към имунизационния пункт, където им е сложена инжекцията. " Българският документ за сложена ваксина против COVID-19 дава отговор на условията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, допускащ достъп от всяка точка на света ", прецизират от министерство на опазването на здравето, т.е. документите ще се зачитат за така наречен " цифрово зелено уверение ", каквото ще се задейства на територията на Европейски Съюз след одобряването на специфичен правилник от европарламента. В неделя еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон посочи, че общия режим за трансгранично пътешестване със документите най-вероятно ще проработи от 15 юни.

Бретон, който е и началник на имунизационния екип на Европейската комисия, сподели и първообраз на въпросното цифрово уверение, което има неповторим и сложен за подправяне QR-код. Освен него, документът съдържа персонални данни като името на притежателя, дата на раждане, номер на паспорта/личната карта, както и детайлности за вида на имунизацията, датата на слагане и броя на дозите, които човек е получил. За всички, които не са ваксинирани, цифровият документ ще може да съдържа данни за последния изработен PCR или вероятно за антигенен тест, в случай че европарламента гласоподава и този вид проучвания да бъдат утвърдени.

Изключително противоречивият миг в новия правилник обаче е, че той не включва количествените проби за антитела, кето оставя без уверение всички преболедували Covid-19 " на крайник ", без да се тестват и да посетят доктор, или пък чиито проби по неразбираема причина не престават да са отрицателни и в хода на заболяването. От Европейска комисия категорично прецизираха за " Капитал ", че съществуването на първичен PCR или вероятно антигенен тест, който публично да открива първичното заразяване с ковид, ще бъде наложително условие за издаването на така наречен " документ за преболедуване ". Това слага в неравнопоставена позиция милиони жители на Европейски Съюз от страните, където равнището на тестване за Covid-19 е ниско и които ще бъдат принудени да се имунизират, с цел да упражняват правото си на свободно напредване, без да заплащат извънредно скъпите у нас PCR-тестове при всяко пресичане на границата.

При по-стегната организация от страна на страната обаче не е наложително даже PCR-тестовете да бъдат непреодолима финансова преграда за жителите. Добър образец за това е Австрия, която започва пилотен план във Виена, включващ четири безвъзмездни PCR-теста за всеки жител на столицата. Резултатите от тях ще разрешават на австрийците да имат 72-часов достъп до нехранителните магазини и услугите " с непосредствен контакт ", които другояче попадат под възбраните на националния локдаун в страната по Великден. За задачите на плана е създаден специфичен PCR-тест, при който гърленият секрет се взима посредством жабурене. След това тестът се оставя в специфични машини в хипермаркетите и бензиностанциите с национално покритие, а резултатът може да бъде тестван онлайн. За страни като България обаче сходна огромна онлайн и логистична организация за момента евентуално ще се окаже непостижимо задължение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР