Издаването на дългоочакваните лични карти с чип, по които се

...
Издаването на дългоочакваните лични карти с чип, по които се
Коментари Харесай

Дългоочакваните лични карти с чип ще се издават от 2024 г.

Издаването на дълго чаканите персонални карти с чип, по които се работи интензивно от 2016 година, в този момент се чака да стартира в средата на 2024 година Това излиза наяве от известие на немската софтуерна група Mühlbauer, която е част от консорциума, спечелил оповестената през 2018 година социална поръчка за близо 240 млн. лева

В рамките на 10-годишния контракт се планува да бъде проектирана, създадена и ръководена напълно нова система за издаване на български документи за идентичност, в това число паспорти, персонални карти, шофьорски книжки и позволения за престояване. Бъдещата инфраструктура ще бъде обвързвана със системите на Министерство на вътрешните работи и полицията на България. А за дейностите по нея ще бъдат наети и български, и немски екипи. 

Договорът за осъществяване бе подписан с обединяването „ Мюлауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ-С&Т “, в което влизат немската Mühlbauer Group и австрийската IT консултантска компания S&T, показана от локалното сдружение „ С&T България “ ЕООД. Това се случи едвам в края на декември 2022 година, макар че публичната поръчка бе открита през 2018 година Причина за неколкогодишното закъснение бе правосъдно обжалване от страна на втория в класирането – VERIDOS („ Веридос ГмбХ “).

Припомняме, че преди тази имаше и друга социална поръчка – от 2016 година на двойно по-висока цена. Тя обаче бе анулирана от тогавашния министър председател Бойко Борисов.
Ролята на чипа
Електронният чип в новите персонални документи би трябвало да носи информация с биометрични данни на жителите – фотография и пръстови отпечатъци. Идеята е посредством него жителите да могат да се разпознават електронно пред институциите, което е основно належащо за ефикасното разрастване на електронното ръководство. 

На фона на бавещите се поръчки някогашният (и първи) министър на е-управлението Божидар Божанов даде ход на различно решение за е-идентификация – държавното мобилно приложение BGID. Разработването му бе предоставено на „ Информационно обслужване “, като поръчката бе то да е готово до края на 2022 година Към днешна дата обаче все такова към момента няма. В изявление за Economic.bg служебният отраслов министър Георги Тодоров изясни, че дейностите по него са изостанали около организацията на изборите през октомври. Тогава той предвижда, че ще е готово с два месеца забавяне, т.е. някъде към края на февруари или началото на март.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинлични карти персонални карти с чип електронна идентификация е-управление BGID мобилно приложение ПоследниНай-четениБюрокрация 0 Дългоочакваните персонални карти с чип ще се издават от 2024 година Енергетика 92 Азербайджан удостовери, че усилва газовите доставки за Европейски Съюз Транспорт 176 29 нови трамвая за 97 млн. лева идват в София през 2023 година Бюджет и финанси 156 България усилва капитала си в Черноморската банка Компании 61264 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 14874 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 11656 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР