Издателят на вестник 24 часа – компанията Про нюз България,

...
Издателят на вестник 24 часа – компанията Про нюз България,
Коментари Харесай

Как отърваха 24 часа от фалит?

Издателят на вестник 24 часа – компанията Про нюз България, е избегнал оповестяването си в неплатежоспособност поради неплащането на обвързване към сдружението Сайга Консулт, през което е финансиран от банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ), написа Студия Трансмедия.

"Забележителното е, че всичко това се случва с общителното подпомагане на един от главните прокурорски очевидци по делото за банкрута на КТБ Теодора Танева. Танева е изпълнителен шеф на основното сдружение от икономическата група на Цветан Василев преди рухването на КТБ – Технологичен център институт по микроелектроника (ТЦИМЕ) ", добавя уеб сайтът.

През 2012 година основният редактор на 24 часа Венелина Гочева афишира, че придобива издателския бизнес на Огнян Донев и Любомир Павлов. Веднага след договорката Донев и Павлов се снабдяват с редица проблеми с правораздаването в България. Огнян Донев и сега е обвинен от прокуратурата за укриване на налози.

Гочева придобива собствеността посредством Про нюз България. Сделката публично е финансирана през заем от Инвест банк. Дали поради потребността от още финансиране по преструктурирането или заради нужда от оперативни средства, Про нюз България прибягва през 2012 година и до финансиране по малко чудноват метод – през търговски сдружения без активност.


Именно подобен е случая с сдружението Сайга Консулт. Въпросното сдружение отпуска поредност от заеми към Про нюз България. Според обществено оповестени данни към септември 2014 година става дума за близо 7 млн. евро главница и лихви. Сайга Консулт няма активност и на собствен ред е получила парите, които е осигурила на Гочева и изданията й, посредством заем от КТБ. Сайга Консулт има насъбрани необслужвани заеми към банката за над 60 млн. лева

Във времето малко преди да КТБ е сложена под необикновен контрол „ Сайга Консулт “ ненадейно взема решение да си изиска парите от Венелина Гочева. След като Про нюз България не се издължава, през август 2014 година Сайга Консулт пуска искова молба в Софийския градски съд, с която желае оповестяването в неплатежоспособност на издателя на 24 часа.

Делото се проточва близо 3 години и е решено през юни 2017 година Резултатът е, че съдът отхвърли да разгласи Про нюз България в неплатежоспособност.

Основната причина това да не се случи е, че вземането на Сайга Консулт е продадено на друго сдружение. Това сдружение е ТЦИМЕ – основна компания от бизнес империята на Цветан Василев преди рухването на КТБ. Това сдружение е решило да купи вземането към издателя на 24 часа. Каква е повода – не излиза наяве.

Каква е цената на договорката – също. Единственото ясно е, че двете страни са се договорили да няма заплащане. Задължението е контрактувано да бъде изплатено посредством апорт на парцел. Междувременно самото Сайга Консулт е оповестено в неплатежоспособност поради отговорностите си към КТБ, които надвишават 60 млн. лева

За синдик е назначен Росен Милошев. Той пък най-случайно пропуща да оспорва на по-висока инстанция решението на Софийски градски съд, с което се отхвърля оповестяването на Про нюз България в неплатежоспособност. Така решението влиза в действие. И издателят на 24 часа си икономисва отговорностите, които са с първичен генезис КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете и българският поданик пият студена вода.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР