Издателство Летера“ кани пловдивчани и гости на града на представянето

...
Издателство Летера“ кани пловдивчани и гости на града на представянето
Коментари Харесай

Димитър Пумпалов с нова книга за Пловдив

Издателство „ Летера “ кани пловдивчани и посетители на града на представянето на книгата „ Моят Пловдив – брулени години “ от Димитър Пампулов, което ще се организира на 25-и (четвъртък) януари от 18 ч. в Студио 1 на БНР ул. „ Дондуков “ № 2. Книгата ще бъде показана от историка доктор Стефан Шивачев. Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „ Произведения на пловдивски писатели и значими за града издания “.

Прегърнал свободата на загатна, създателят ни връща към живата гледка на години, брулени от изпепеляващия червен вятър. Сладкодумно, с богата просвета и нюх за детайла Пампулов вдъхва живот на картини от предишното, които минават пред очите ни като фрагменти от филм в остаряло градско кино. Бившите богаташки къщи по улица „ Велико Търново “ проскърцват от стъпките на преходни наематели и странни човеци. Емоционалната разходка продължава през емблематичните за пловдивчани места: Френския лицей, Военния клуб, „ Тримонциум “, Летния спектакъл, Панаира… Улиците и забележителностите оживяват от преплетените трогателни истории и тръпни случки. Етническите малцинства в хилядолетния град са показани посредством ярки и незабравими облици, а тогавашната „ американска фантазия “ е пречупена през орисите на обособени персони.

Пъстър нюанс, мамещ мирис и неповторимо въодушевление са неизменими спътници при прочита на тази книга за Пловдив.

Димитър Пампулов е роден в Пловдив през 1942 година Завършва испанска и френска лингвистика в СУ „ Св. Кл. Охридски “, специализира стопанска система на външната търговия във ВИИ „ К. Маркс “. Организатор на редица изложения и търгове на изобразително изкуство в страната и чужбина. Независим претендент за кмет на Пловдив през 2003 година Автор на книгите „ Димитър Казаков – Нерон от близко “ (2007) и „ Златю Бояджиев – виденията на великия занаятчия “ (2013), „ Златю Бояджиев – портрети “ (2023), както и на голям брой изявления и очерци за художници.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР