Изданието е подготвено по случай 80-годишнината от спасяването на българските

...
Изданието е подготвено по случай 80-годишнината от спасяването на българските
Коментари Харесай

Леа Коен представя големия принос на евреите в България в документален албум

Изданието е квалифицирано по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Една от най-успешните български писателки Леа Коен отдава респект на видни български евреи, съдействали за развиването и културата на страната ни, в новия си план. Фотографският документален албум " Приносът. Евреите за България " е направен взаимно с Организацията на евреите в България " Шалом " и издателство " Ентусиаст " и е подсилен от Столична община. Изданието е отдадено на 80-годишнината от спасението на българските евреи. По същия случай през 2022 година Леа Коен разгласява книгата си " Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944) ".

След като при започване на май 2023 година на столичния " Мост на влюбените " беше показана фотографската документална галерия " Приносът. Евреите за България ", на собствен ред идва колекционерско албумно издание, което включва спомагателни материали и фотографии. То е съпроводено от увод на проф. Александър Оскар, ръководител на ОЕБ " Шалом ", който отличава привързаността и отдадеността на българските евреи към родината ни.

Леа Коен събира в албума близо 80 имена от региона на политиката, благотворителността, науката и образованието, литературата, публицистиката, музиката, живописта, театъра и киното, които имат забележителни заслуги за развиването на българската просвета и публичен живот. В обособен раздел са почетени и евреите, взели участие наред с българите във всички битки и борби за реализиране на националния блян.

За задачите на плана са употребявани фотоматериали от частни сбирки, архивите на ОЕБ " Шалом ", вестник " Еврейски новини " и списание " Естрея ", Държавна организация " Архиви ", Българска телеграфна агенция, списък на спектакъл " Българска войска ".

Албумът " Приносът. Евреите за България " не е приключен. В него липсват стотиците имена на хора с почтени специалности: на лекари, адвокати, архитекти, инженери, научни служащи, учители, медицински личен състав, на всички тези почтени български жители от еврейски генезис и техните фамилии, които вземат участие ежедневно в живота на България с една фантазия – да виждат родината си просперираща и щастлива.

Официалната премиера на изданието ще бъде на 22 октомври от 17:00 ч. в Софийската синагога на ул. " Екзарх Йосиф " №16. Ще бъде изнесено слово от Негово Превъзходителство Йосиф Леви-Сфари, посланикът на Израел в България, и проф. Александър Оскар, ръководител на ОЕБ " Шалом ". В представянето с водещ Максим Делчев, ръководител на Централния израилтянски нравствен съвет в България, ще се включат още авторката Леа Коен и издателката Виктория Бисерова. Събитието ще се организира при засилени ограничения за сигурност.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР