Издадени са над 4500 сертификата на сгради след обновяване, заяви

...
Издадени са над 4500 сертификата на сгради след обновяване, заяви
Коментари Харесай

Експерт: Издадени са над 4500 сертификата на сгради след обновяване

Издадени са над 4500 документа на здания след възобновяване, съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция Ивайло Алексиев - изпълнителен шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване /АУЕР/. По думите му някои от тях са повторни, тъй като след всяко възобновяване на постройката се прави узаконяване.

В жилищните блокове у нас доминират ниските класове - G, E, F. Клас B са новите здания, в страната те са сред един - два % на годишна база, уточни Алексиев. Обновяване, обвързвано с топлоизолации и възстановяване на системите, носи най-малко 40 % спестовност в сила, а според от енергоизточника в стойност резултатът може да бъде и по-голям, твърди експертът.

Националната стратегия за енергийна успеваемост би трябвало да се развива като устойчива и дълготрайна инвестиция, съобщи изпълнителният шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване. Необходимо е хората да се обединят и да ръководят дружно собствеността, счита Алексиев.

Според него страната следва да основава опция и организационно да подкрепя сдруженията на етажната благосъстоятелност да могат по-лесно да осъществят плановете сами. Основното предизвикателство е в управляването на съществуващите здания, безапелационен е шефът на АУЕР. По думите му при обновяването им те следва да бъдат привеждани към актуалните условия.

Икономиката ни е със 70-80 % по-енергоемка от средноевропейското равнище и това съгласно Алексиев би могло да се преглежда като преимущество, тъй като има огромен капацитет в тази посока. "Ако в Германия би трябвало да спестите 1 квтч сила, инвестицията ще бъде в пъти по-голяма, в сравнение с в случай че се пробвате да извършите същото в България ", сподели експертът. Той счита, че е належащо да се ръководи силата в предприятията и те да имат енергийни мениджъри. Много значима е пренастройката не да гоним Европа, а да вървим в крайник с нея. Всичко е налично и налично, в това число на българския пазар, би трябвало да е осъзнато и да се употребява, съобщи специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР