Изчезването на аржентинска военна подводница с 44 души на борда

...
Изчезването на аржентинска военна подводница с 44 души на борда
Коментари Харесай

Кои са най-смъртоносните инциденти с подводници в историята

Изчезването на аржентинска военна подводница с 44 души на борда тази седмица сподели заплахите, пред които са изправени подводниците. Макар сходни произшествия да се случват рядко, има няколко, които ще се запомнят от последните десетилетия, споделя " Ройтерс ".

" Курск "

На 12 август 2000 година съветската нуклеарна подводница К-141 " Курск " потъна в Баренцово море след две детонации в носа ѝ. Всички 118 души на борда на подводницата починаха. След като останките им бяха извадени, управляващите споделиха, че 23-ма членове на екипажа, в това число командирът, са оживели при първичната повреда, само че са умрели от задушаване.

Потъването на К-8

Пожар, избухнал на борда на руската нападателна подводница К-8 на 8 април 1970 година докара до повреда в съда, задвижван от нуклеарно гориво в Бискайския залив. Това принуди екипажа да изостави плавателния съд. Екипажът се завърна на подводницата, след идване на избавителен екип. Но по-късно подводницата потъна в бурно море и 52-ма подводничари починаха.

" Скорпиън " изчезва

През май 1968 година американската военна нуклеарна подводница " Скорпиън " изчезна в Атлантическия океан с 99 души на борда. Отломките ѝ бяха открити през октомври на 400 благи (644 км) югозападно от Азорските острови, над 3 км под повърхността. Има няколко теории за случая: неволното освобождение на торпедо, блъснало подводницата, детонация в голямата батерия на подводницата или даже конфликт със руска подводница.

 Кои са най-смъртоносните произшествия с подводници в историята
© Associated Press

Потъването на К-129

К-129, руска нуклеарна подводница с балистични ракети, потъна на 8 март 1968 година в Тихия океан с 98 души на борда. Съвеските военноморски сили не съумяха да засекат съда. Военноморска подводница на Съединени американски щати я откри северозападно от хавайския остров Оаху на дълбочина към 4900 метра. Дълбоководният сондажен транспортен съд, " Хюз гломар експлорър ", съумя да изтегли част от останките на подводницата в загадка интервенция.

Имплозията в " Трешър "

На 10 април 1963 година американската нуклеарна нападателна подводница " Трешър " беше изгубена с всички 129 души на борда. Тя се е разцепила на към 2560 метра дълбочина по време на дълбоководни тествания югоизточно от Кейп Код, Масачузетс. Според военноморските сили на Съединени американски щати най-вероятното пояснение е щета в тръбна връзката връзка на системата за преправка на морска вода, довела до късо съединяване и до изключване на реактора на подводницата, оставило я без сила, която да ѝ попречи да потъне.

К-19

На борда на К-19, измежду първите руски нуклеарни подводници с балистични ракети, има повреди и произшествия още преди да бъде пусната на вода. По време на първия ѝ курс, на 4 юли 1961 година, тя остава без охладителна течност за реактора си югоизточно от Гренландия. Инженерите в екипажа жертват живота си, с цел да закърпят краткотрайна система за изстудяване. Двайсет и двама от 139 души на борда са починали от излагане на радиация. Останалите 117 страдат от лъчева болест. Инцидентът се пресъздава във кино лентата от 2002 година " К-19 " (оригиналното заглавие е " К-19: Създателката на вдовици " ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР