Изчезва ли българското производство и как се отразява на цените

...
Изчезва ли българското производство и как се отразява на цените
Коментари Харесай

Родният фасул най-добър! 16 лв. за килограм, но това не плаши купувачите

Изчезва ли българското произвеждане и по какъв начин се отразява на цените евтиния вносен боб от Албания, Египет, Азeрбайджан? 

Цената на смилянският боб е 16 лв. за кг, само че тя не плаши купувачите.

" Тук се ражда, тук става най-добре. Хората супер доста търсят. От цяла България идват тук и го търсят. Който желае да си вземе, той си купува, не като преди - супер доста като количество, само че вземат най-малко - да го опитат, повече за подарък. Сега чакаме новата годишна продукция - още месец, два “, разяснява Габриела, която е продавач.

С цената си от 16 лв. за кг обичайният смилянски фасул се оказва по-скъп по отношение на междинното за пазара. Данните демонстрират, че 1 кг фасул родно произвеждане в магазините коства към 6 лв. за кг. Вносът от страни отвън Евросъюза пък е съвсем двойно по-евтин - под 3 лева за кг.

В Смилян съвсем във всяка къща се отглежда боб. Масово хората сеят сред 1 и 2 дка и годишната годишна продукция в региона на Арденското корито е към 50-60 тона фасул.

" В момента сеем към 2 дка смилянски боб, като сеем от двата типа - смилянски боб малък и смилянски боб наедрял. Очакваме добра годишна продукция тази година, макар жегите. Това е плодородна просвета за нашия район, все пак - има и цена, има и търсене. Общо взето - продава се. И друго едно огромно преимущество на фасула спрямо картофите - съхранението на фасула. Той е по-лесен за предпазване “, разяснява производителят Банко Кичуков.

А с цел да са сигурни, че потребителите ще платят в действителност за смилянски фасул, сега е в ход отбраната на марката " смилянски боб " като европейска.

" Ако се подготви вярно смилянския боб, неговите вкусови качества са гаранция, че фасулът е същински. Все отново да се знае, че от 1 кг смилянски боб може да се подготвят 16-17 порции боб. Важното е, че фасулът е първокласен - съвсем не се употребяват препарати за растителна отбрана и торове “, разяснява още Кичуков.

Бистра избира да си купи наливен фасул, а не пакетиран.

" Има и безценен, има и по-евтин, зависи къде ще го вземеш, във всеки магазин е друга цената “, споделя тя пред bTV.

Цената на пакетирания фасул варира сред 2,50 и 2,90 лв. за половин кг. 

Търговците споделят, че всеобщо продаваният пакетиран фасул е импорт от трети страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР