Изчезнаха и около 25 вида медикаменти за хора със “захарна

...
Изчезнаха и около 25 вида медикаменти за хора със “захарна
Коментари Харесай

Липса на инсулини тревожи диабетици

Изчезнаха и към 25 типа лекарства за хора със “захарна болест ”
Лекари сменят през няколко месеца лечението на пациенти, належащо е време да свикнат с новия препарат

Издават се нови протоколи

Липса на няколко типа инсулин и 25 разнообразни медикамента за диабет влуди стотици пациенти и фамилиите им. Специалистите дефинират обстановката като сериозна.

“Има и справедливи аргументи, като се изключи че се изнасят, има и съобщение за част от инсулините, за половината на процедура, че няма да има доставка. Интересно е, че все пак е имало доставка, тъй като Министерството пък излезе с информация, че за последните 6 месеца са изнесени 22 800 близо опаковки, които биха стигнали за пациентите, които се лекуват ”, съобщи Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежатели на аптеки.

На въпрос могат ли заболели да останат без инсулина, който употребяват, той отговори: “Те на процедура са без. Единственият ход в този случай е да се трансферират на различен инсулин, което се и случва. Разбира се, под надзор на лекаря и по лекарско наставление ”.

Ендокринолози обясниха, че през няколко месеца сменят лечението на пациенти, поради липса на техните инсулини, което е обвързвано с време за приучване и с издаване на нов протокол, по който НЗОК да заплаща лекуването.

Лекарствената организация поучава медиците да не стартират лекуване с дефицитните артикули при нови пациенти, а съществуващите пациенти би трябвало да преминат към подобаващи лечебни други възможности. Прекъсването на лекуването с инсулин е евентуално животозастрашаващо, напомнят лекари.
Ендокринолози от Велико Търново: Смяната на инсулина крие сериозна заплаха за пациента


Един от изчезналите инсулини

Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново

“Най-големият проблем са инжекционните форми, избрани групи от лекарствени артикули за диабетици. Сред тях са химикалка инсулин “Tresiba ” “Semaglutide ”, “Liraglutide ”, инсулин аспарт ”, прецизират ендокринолози.

Фармацевтите поучават пациентите да сменят лекуването с инсулин на друга компания, само че това не всеки път е решение.
“Лекарят би трябвало да е одобрил и предложил промяната на медикамента. Инсулинът е биологичен артикул, той има доста характерно деяние и не може елементарно да се заменя. Това не е като другите генерични медикаменти, които съставляват химическа молекула и може елементарно да се заменят, тъй като няма значение на коя компания са ”, разясняват експерти.

Ендокринолозите са безапелационни, че заплаха от промяна на инсулина има, в случай че не е съветвано с доктор. При неконтролирана промяна пациенти са стигали и до диабетична кома.
Елисавета Котова, ръководител на Националната асоциация на децата и младежите с диабет, пред “Труд news ”: Прави се търговия на гърба на болните
Фирми печелят от реекспорт



Продължаваме да молим здравните управляващи да има надзор на реекспорта на медикаменти, които в България са на най-ниска цена, а отпътуват за европейски страни, където за въпросните медикаменти се заплащат по-големи суми. Има и други лекарства отвън инсулина, които се реекспортират от България тъкмо заради ниската цена.

Нашият зов е на първо време да бъдат задоволени потребностите на българските пациенти, а по-късно с останалите количества да се прави търговия с експорт. За мен това е търговия на гърба на пациентите. Не може пациентът в Бълггария да оставя без медикамент, тъй като виждате ли, компанията Х ще завоюва едни пари, освен това много. А какво да вършат болните в България, които имат потребност от тези медикаменти? Когато приказваме съответно за инсулин, той не е аспирин или аналгин, с цел да го замениш с нещо сходно. Инсулинът е живот за всеки един пациент, които има потребност от него.

Предложението на здравно министерство да бъде заменян един тип инсулин с различен не е удачно. Много е елементарно да се каже по този начин. Факт е, че аналогивите инсулини, които сега са в България имат подобие, само че не е толкоз елементарна замяната им. Организмът, който е свиквал с един тип инсулин, с инсулин на дадена марка, след това ще му би трябвало време да се приспособява, имаме ново пренастройване на организма. Добре най-малко, че като се прави тази смяна, към този момент от НЗОК не се изисква авансово утвърждение. Но не това е решението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР