„Изчезна завинаги“: Горски пожари опустошават град в сърцето на хавайската култура

...
Горски пожари оставиха следа от разрушения на хавайския остров Мауи,
Коментари Харесай

Горски пожари оставиха следа от разрушения на хавайския остров Мауи, убивайки най-малко 36 души и принуждавайки хиляди да напуснат домовете си.

Пожарите, които продължиха да бушуват в четвъртък, изглежда са опустошили историческия център на Лахайна, някогашната столица на бившето Кралство Хавай.

Докато щетите все още се оценяват, свидетели казаха, че няколко важни места изглежда са били погълнати от пламъците.

Ричард Олстен, пилот на хеликоптер от туроператора Air Maui, каза пред агенция Асошиейтед прес, че е прелетял над района, за да направи преглед.

„Всички места, които са туристически райони, които са хавайска история, са изчезнали и това не може да бъде заменено“, каза той. „Не можете да ремонтирате сграда, която сега е само пепел. Не може да бъде възстановено – изчезнало е завинаги.“


Какво е унищожено?

Въздушни кадри на Лахайна показват, че градът е почти обхванат от пламъци. Видеоклипове в социалните медии заснеха тлеещи останки в центъра, с разтопени коли и витрини.

Не беше веднага ясно как се справят всички от 60-те исторически места в историческия район Лахайна. Областта обхваща повече от 6500 хектара (16 000 акра).

Говорейки с The New York Times, Тео Морисън, изпълнителен директор на фондацията за възстановяване на Lahaina, която управлява няколко от историческите обекта, каза, че скоростта на нахлуващия огън прави почти невъзможно предприемането на каквито и да било защитни действия.

>

„Нямахме подготовка, нямахме предупреждение, нищо“, каза Морисън. Тя отбеляза, че покривът на Съдебната палата на Олд Лахайна, където се помещава музей на културното наследство с древни хавайски артефакти, изглежда се е срутил.

Местните медии съобщиха също, че домът на Болдуин, построен през 1834 г. от преподобния Ефраим Сполдинг, е бил разрушен. Домът беше най-старият, който все още съществуваше в Лахайна.

Появиха се снимки в социалните медии, показващи прочутото дърво Lahaina Banyan, смятано за най-голямото в Съединените щати, също жестоко опяло.

„Ще променя всичко“

Дългогодишни жители оплакаха загубата. Пожарът „просто ще промени всичко“, каза пред Асошиейтед прес Лий Имада, който е работил в Maui News в продължение на 39 години.

„Просто е трудно да се регистрира, дори точно сега, какво ще бъде пълното въздействие на това.“

Имада каза, че неговите родови връзки с Лахайна датират от поколения назад. Семейството на майка му притежаваше верига от популярни универсални магазини, а чичовците му управляваха място на историческата Фронт Стрийт до затварянето му преди около 60 години.

Той си спомни как се разхождаше по Фронт Стрийт сред туристите, докато пазаруваха или се хранеха, гледайки дървото банян и се наслаждавайки на красивата гледка към океана от пристанището.

„Трудно е да се повярва, че го няма“, каза Имада. „Всичко, което си спомням, вече не е там.“

Лахайна и Кралство Хавай

Лахайна стана известна при крал Камехамеа I, трансформираща фигура в хавайската история.

Той обедини Хаваите под свое управление, завладявайки по-малки независими вождове в Оаху, Мауи, Молокай, Ланай, Кауай и Ниихау от 1795 до 1810 г.

В Лахайна, крайбрежен град, ограден от вулканични върхове, Камехамеа построи кралска резиденция, известна като Тухленият дворец, която беше една от първите сгради в западен стил на Хавайските острови, според Службата за национални паркове на САЩ. Гимназията Lahainaluna се превърна в основното място за обучение на лидерите на кралството.

Наследниците на Камехамеха принц Лихолихо и принц Кауикеаули, които управляваха съответно като Камехамеха II и Камехамеха III, пребиваваха в Лахайна от 1820 до 1845 г., когато столицата на кралството се премести в Хонулулу на остров Оаху.

Църковното гробище Waine’e, където са погребани няколко хавайски монарси, остава свещено място за местните хавайци, известно още като Канака Маоли.

Лахайна „наистина беше политическият център на Хаваите“, каза пред Асошиейтед прес Давиана Макгрегър, пенсиониран професор по етнически изследвания в Хавайския университет в Маноа.

Тя посочи, че Лахайна е изиграла важна роля в преминаването на кралството от абсолютна монархия към конституционна монархия при крал Камехамеа III.

Градът се превърна и в ключово пристанище с пристигането на първите американски китоловни кораби през 1819 г. Тези ловни експедиции, плюс притока на християнски мисионери, доведоха чужденци и комерсиализация в Лахайна. През следващите десетилетия много китайски граждани също се преместиха в Лахайна, за да работят в захарни плантации.

След свалянето на Кралство Хавай през 1893 г. и последвалото анексиране на Хавайските острови от САЩ пет години по-късно, Лахайна се превърна в една от най-големите туристически дестинации на Хаваите. Островите стават американски щат през 1959 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР