Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай

...
Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай
Коментари Харесай

Борел: Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай и Русия - нашия напредък

Изчезна светът, в който Съединени американски щати обезпечават нашата сигурност, а Китай и Русия - нашия прогрес. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел на среща в Брюксел с ръководителите на представителствата на Европейски Съюз по света.

Може да бъркам, само че мисля, че европейците са изправени пред последствията от развой, който продължава от години. Напредъкът ни се основаваше на евтина сила от Русия и достъпа до големия китайски пазар. Днес би трябвало да намерим нови пътища за силата, без да заменяме една взаимозависимост с друга. Необходимо е надълбоко преструктуриране на европейската стопанска система, това ще сътвори политически проблеми, уточни Борел.

Въпросът с нашата сигурност бе поверен на Съединени американски щати и макар че през днешния ден връзките с Вашингтон са отлични, кой знае какво ще стане след няколко години. Ако (Доналд) Тръмп или някой сходен влезе в Белия дом, какъв ще бъде отговорът на войната в Украйна. Трябва да си зададем тези въпроси и отговорът е в поемането на повече отговорност от наша страна, заключи Борел.

В нашите страни има радикална смяна, крайната десница бележи растеж по либерален път, хората я овластяват. Мащабът на измененията, провокирани от войната, е извънреден и не би трябвало да се опитваме нито да го отхвърляме, нито да му противостоим. Трябва да го приемем и да се пригодим. Случиха се събития, които не можехме даже да си представим, добави висшият представител.

Признавам, че не вярвахме във опцията за война в Украйна. Не чакахме също Украйна да се съпротивлява толкоз дейно, в това число с нашата военна помощ. Не предвидихме качествата на (руския президент Владимир) Путин да задълбочи войната, регистрира Борел.

Той изрази безпокойство, че продоволствената рецесия занапред ще се задълбочава. По неговите думи следва криза с повишението на лихвите. Путин не желае да възвръща комунизма, той води коренен шовинизъм и империализъм. Не отдаваме задоволително внимание на това по какъв начин европейският модел се възприема по света, все по-малко са тези, които желаят да го следват. Трябва да слушаме повече другата страна, настоя Борел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР