Избягват се картофи, тиква и цвеклоДиетата хит на сезона се

...
Избягват се картофи, тиква и цвеклоДиетата хит на сезона се
Коментари Харесай

Диетата Пеган топи килограми с месо и ориз

Избягват се картофи, тиква и цвекло


Диетата шлагер на сезона се назовава Пеган – лесна за съблюдаване, тъй като разрешава да се ядат и скотски, и растителни артикули, което е изключено в множеството хранителни режими.

Изобретателят й е лекар Марк Хайман от клиника “Кливланд ” в Охайо. Името идва от две познати диети, които изцяло се разграничават – палео и веган. При палео се употребяват повече скотски храни като месо, риба, яйца и млечни артикули, до момента в който при веган режима се натъртва на продуктите с растителен генезис – плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена. В Пеган двете диети се съчетават и се извлича най-хубавото и потребното от всяка от тях.

Основното, което би трябвало да знаем, е, че при тази диета би трябвало да се откажем от захарта. Хубаво е да заобикаляме нея, бялото брашно и всички бързи въглехидрати. Както при тази, по този начин и при всички останали диети, значимо е храната, която консумираме, да е с невисок гликемичен показател. Той съставлява цифрова канара, която дефинира какъв брой и какъв брой бързо дадена храна може да увеличи кръвната ни захар. Храните с невисок показател подтикват по-умерено покачването й, а храните с висок – внезапното й повишение. Този показател е в основата на отслабването, а също и в поддържането на здравето.

Тази доктрина поддържа и спортният диетолог Пам Бейт, съгласно който, в случай че се съблюдава вярно диетата Пеган, ще се отслабне, до момента в който се храним здравословно, тъй като се изключва потреблението на захар, само че и в същото време не лишаваме тялото си от нужните за него протеини и въглехидрати.

Въпреки че тук се употребява и месо, въпреки всичко за предпочитане е то да бъде от към 25% от храната ни и да не се приема за главно хранене. Според Пеган диетата това е идеалният баланс, написа в своя публикация психологът и учител по йога Екатерина Кьосева.

В множеството диети се изключват всевъзможни мазнини, до момента в който тук са разрешени, само че в границите на минималното. Препоръчителните храни, съдържащи мазнини, за тази диета са авокадо, зехтин, ядки и кокосово масло.

Д-р Бриджит Зейтлин предлага избягването на някои млечни храни, соя и бобови растения като киселото мляко, соевите ядки или фъстъци. Според нея те предизвикват газове, отичане на корема, а от време на време и запек.

Противно на упованията, в тази диета би трябвало да се прекрати консумирането на лимец, гриз, ечемик и ръж, защото те съдържат глутен, а той не се предлага за тялото ни.

Някои зеленчуци като цвеклото, тиквите, сладките и елементарните картофи съдържат висок гликемичен показател и са неподходящи за този режим. Предимството на останалите зеленчуци е, че оказват помощ за понижението на апетита към сладки храни, тъй като зеленчуците съдържат доста фибри и може да се ядат без ограничаване.

Тъй като хранителният режим е нов, не се знае по какъв начин ще повлияе на организма в дълготраен проект, само че се счита, че в случай че се съблюдава по-продължително, ще окаже негативно въздействие на костите, тъй като цялостната диета не съдържа доста калций.

Примерно меню

 Препоръчително е месото да се готви на скара Препоръчително е месото да се готви на скара
За закуска може да си приготвим омлет със зеленчуци или спанак. Като междинно хранене до обяда може да консумираме плодове или ядки, като не включваме фъстъците към тях. За обяд – пилешко филе на скара с гарнитура салата или киноа. Препоръчително е месото да се готви на скара, защото съвсем не се употребява лой. За следобедна закуска още веднъж може да приемем плодове или ядки, а за вечеря – месо по желание, гарнирано със зеленчуци или кафяв ориз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР