Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на

...
Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на
Коментари Харесай

Цветан Василев получи политическо убежище в Сърбия, съдът окончателно отказа да го екстрадира

Избягалият в Сърбия някогашен български банкер и мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Това е окончателното решение на сръбската правосъдна система, откакто Апелативният съд в Белград удостовери решението на Висшия съд, съобщи БГНЕС.

Магистратите в Сърбия считат, че не са изпълнени законодателните изискванията за предаването на Цветан Василев на България. Междувременно се разбра, че на 26 юли 2021 година Банкерът е получил и политическо леговище в страната. Това става факт съвсем три години след подаването на настояването за това в сръбското министерство на вътрешните работи.

 

Според Апелативния съд " има основателни аргументи да се счита, че насилственото предаване на Василев би основало обстановка, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в съответния случай са изпълнени изискванията за приемане на леговище, тъй като той може да бъде екстрадиран в родината му заради политическите си убеждения ".

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 година, когато Корпоративна комерсиална банка (КТБ) банкрутира, а прокуратурата стартира следствие за източване на банката. Той е основният обвинен в мегаделото за аферата " КТБ " - рухването на четвъртата по величина банка в България.

 

Обвинен е от прокуратурата в 146 закононарушения като началник на незаконна група, виновна за присвояването на 2.559 милиарда лв. (1.308 милиарда евро) от КТБ и други 205.9 млн. лв. (близо 105.3 млн. евро) от основната ѝ каса. Ако бъде приет за отговорен го заплашват сред 10 и 20 години затвор.

В момента делото се гледа на първа инстанция в профилирания съд, само че е още в начален стадий. Прокурор по него беше актуалният основен прокурор Иван Гешев.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР