Изборният кодекс предвижда, че избирателят може по свой избор да

...
Изборният кодекс предвижда, че избирателят може по свой избор да
Коментари Харесай

Как да гласуваме с машина и с хартиена бюлетина?

Изборният кодекс планува, че гласоподавателят може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или машинно със профилирано устройство за машинно гласоподаване. Гласуването със профилирано устройство за машинно гласоподаване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Избирател, който е избрал да гласоподава с бюлетина за машинно гласоподаване, не може да гласоподава с хартиена бюлетина.

Когато в изборния ден зародят непреодолими външни условия и машинното гласоподаване се прекрати, гласуването продължава с хартиени бюлетини.

Днес избираме сред 21 политически обединения - 14 партии, седем обединения. От Инициативни комитети са издигнати двама самостоятелни претенденти.

Как да гласуваме с машина

Във всяка секция в страната с над 300 гласоподаватели ще има по една машина. Желаещите да гласоподават на нея ще получат от секционната комисия специфична карта. С нея се задейства машината - картата се слага в специфичен отвор с чипа нагоре. За сметка на дебитните карти и банкоматите, тази влиза единствено на половина в процепа.

Списъкът с участващите на вота партии и обединения ще е на две страници: на първата са номерата от 1 до 15, а на втората са тези от 16 до 21, плюс опцията " Не поддържам никого ". Втората страница се отваря с натискане върху полето " Следващ ".

Имената са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясно са полетата за преференции - кръгчета с номера от 101 нагоре. Бутоните с преференциалните номера стават дейни откакто гласоподавателят уточни номер на съответна партия, или коалиция.

Избирателите в чужбина нямат опция за преференицален избор и машините нямат полета с кръгчета.

След като означи избора си, гласуващият би трябвало да натисне " Преглед ", с цел да види изписан вота си. Ако изписаното дава отговор на посочените от него желания, натиска бутона " Гласуване ". Има и втора опция - с бутон " Промени избора " да се върне обратно и да смени вота си. След като натиснете бутона за гласоподаване, машината ви разпечатва хартиена записка – квитанция. Може да се издърпа, откакто се чуе звуков сигнал. Изтегляте електронната карта от машината и я връщате на комисията.

На разписката, към този момент наричана машинна бюлетина, ще попада името на партията и номера с преференция, в случай че е посочена, както и номерът на секцията. Бележката се сгъва, с цел да се обезпечи тайната на вота и се пуска в специфична кутия - машинните и хартиените бюлетини са отделени.

Как да гласуваме с хартиена бюлетина

В секционната изборна комисия гласоподавателят се легитимира с персоналната си карта, а родените до 31 декември 1931 година - със зеления си паспорт. След регистриране на данните от персоналната карта в листата, гласоподавателят получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан. На гърба й се слага един щемпел.

За първи път на тези избори хартиените бюлетини няма да се попълнят в тъмни стаички, а тайната на гласуването ще се обезпечава от заслон. на доста места обаче ще употребяват старите стаички, само че без вратите и завесите, които се използваха досега. Всяка община сама преценя какво да употребява за задачата.

Всяка бюлетина за парламентарните избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната изборна комисия (СИК). В долния десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и обединения, записали претенденти за депутати. В Ловеч и Монтана ще попадат и самостоятелните претенденти, които също са в предизборната конкуренция.

В дясната страна на бюлетината е преференциалният избор - за него са планувани кръгчета с номера от 101 нагоре.

За да е действителна бюлетината, против квадратчето на една от партиите, обединенията или самостоятелен претендент би трябвало да има знак Х или V. Може да се употребява единствено пишещ в синьо химикал. Може да се означи това на " Не поддържам никого ", само че не и дружно с някоя от партиите. преференциален избор без съпътстваща го партия също не се брои. Вписването в бюлетината на специфични знаци като букви, числа или други знаци прави гласа нереален.

От ЦИК предлагат бюлетината да се сгъне два пъти, като от горната страна остане мястото за печати. След това тя се предава на член на СИК, ревизира се дали номерът върху нея подхожда на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е по този начин, номерът се откъсва и се слага в кутия, а върху бюлетината се слага втори щемпел. След това гласоподавателят я пуска в транспарантната урна. Едва по-късно гласоподавателят поставя автограф в изборния лист.

Ако гласоподавателят допусне неточност при гласоподаване, има право да я върне и да получи нова, само че единствено един път. Без да се разгъва неверната бюлетина се унищожава с надпис " Сгрешена ", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от ръководителя, секретаря и член на СИК.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР