Изборният ден в Сърбия официално приключи в 20 часа местно

...
Изборният ден в Сърбия официално приключи в 20 часа местно
Коментари Харесай

Приключи изборният ден в Сърбия

Изборният ден в Сърбия публично завърши в 20 часа локално време (21 часа българско време), само че всички жители, които са в изборните секции, ще имат опция да гласоподават.

Избирателната интензивност на днешните предварителни парламентарни избори до 19 часа е била 55,9 % по данни на социологическите организации ЦеСИД и ИПСОС, показани на уеб страницата на ЦеСИД.

За същия интервал на парламентарния избор предходната година изборната интензивност е била 54,6 %.

Право на глас имаха 6,5 милиона сръбски жители. Те избираха 250 депутати сред 2800 претенденти от 18 листи, предава Българска телеграфна агенция.

В самостоятелната област Войводина и в над 60 общини, в това число Белград, през днешния ден се създават избори и за локално ръководство. 

Първите неофициални резултати въз основата на представителна извадка от изборните секции се чакат към 21 часа локално време (22 часа българско време).

Републиканската изборна комисия ще разгласява цялостните резултати през идните дни.

До предварителния избор се стигна след митингите в цяла Сърбия, провокирани от двете всеобщи стрелби през май. Тогава в учебно заведение в Белград младеж простреля девет възпитаници и охранител. Ден по-късно млад мъж стреля по хора в село покрай Белград, като умъртви осем души. Сред настояванията на протестиращите бяха държавното управление да поеме отговорност, както и да се приключи по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство.

Според изследванията на публичното мнение най-голяма поддръжка ще получи обединението към партията на президента Вучич - ръководещата Сръбска прогресивна партия, след нея се подрежда обединената проевропейска съпротива „ Сърбия против насилието “, носеща името на мотото на митингите след всеобщите убийства. На трето място се чака да бъде Социалистическата партия на Сърбия, която и в този момент е част от ръководството. Шанс да прескочат прага от три % за влизане в Скупщината имат още три обединения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР