Изборната победа на Реджеп Ердоган в Турция е добра новина

...
Изборната победа на Реджеп Ердоган в Турция е добра новина
Коментари Харесай

Лютви Местан: ДПС грубо се намесиха във вътрешните работи на Турция

Изборната победа на Реджеп Ердоган в Турция е добра вест за България, като гласуването е било за образец на цяла Европа. Това е мнението на водача на ДОСТ Лютви Местан. В студиото на „ Тази сутрин” той упрекна Движение за права и свободи, че са взели страна по време на вота и по този начин са се намесили във вътрешната политика в южната ни съседка.

„ Нито Република Турция и ПСР (партията на Ердоган – б.р.) са се намесвали в изборите в България, нито партия ДОСТ си е разрешила по време на референдума и по време на тези избори да се намесва във вътрешните работи на Турция – за разлика от Движение за права и свободи, които по време на референдума и по време на изборите освен взеха страна, само че и жестоко се намесиха във вътрешните работи на Турция”, акцентира Местан.
Петте дипломатически провокации пред Ердоган след успеха в Турция Очаква се той да продължи войнствения си жанр във външната политика на Анкара, въпреки наблюдаващите да не изключват вероятността да потърси компромис, показва Фулия Йозеркан от Агенция Франс Прес
Той даде образец с пропаганда от страна на Движение за права и свободи за гласоподаване с „ Не” на референдума за по-широки президентски пълномощия с претекста, че Ердоган правел опит да преобразува кемалистка Турция в султанат. Преди вота пък ифтар с присъединяване на опозиционния претендент Мухарем Индже се трансформирал в същински протест в негова поддръжка.

„ Турция даде образец за осъществяване на почтени избори и това е заключението на близо 500 интернационалните наблюдаващи. Ако забележим обстоятелствата, а не се опираме единствено на предварителните си упования по какъв начин ще минат тези избори, ще забележим, че те са пример за почтени избори”, съобщи още Местан.

Според него няма властническа страна, в която опозицията да може да провежда протест с 2,5 млн. души, а високата изборна интензивност прави Ердоган „ един от най-легитимните държавни ръководители освен в Европа, само че и в света”.

Местан уточни, че за 16 години във властта Ердоган е повишил Брутният вътрешен продукт на глава от популацията съвсем 3 пъти, внезапно е понижил детската смъртност и е обхванал съвсем всички младежи в просветителната система. Самият водач на ДОСТ обаче не се счита за „ топла връзка” с турския водач: „ Не е редно в връзките сред две суверенни страни да има обособени партии политически медиатори, който има такива искания просто е маниак”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР