Изборите зад граница са напълно обезпечени от техническа и организационна

...
Изборите зад граница са напълно обезпечени от техническа и организационна
Коментари Харесай

Бюлетините за изборите зад граница са изпратени, машините на много места вече са пристигнали

Изборите зад граница са изцяло обезпечени от техническа и организационна позиция

Министерство на външните работи и нашите дипломатически консулства в чужбина съумяха да се оправят с изборите зад граница. Всичко обвързвано с логистиката и организацията на изборите е свършено. Това съобщи управлението на работна група „ Избори “ в Министерството на външните работи, което даде брифинг по отношение на организацията на вота зад граница за президент, вицепрезидент и Народното събрание на 14 ноември 2021 година

Около 1 милион и 300 хиляди бюлетини , изборни бумаги, са изпратени от България в границите на последните 8 дни. Всички са пристигнали по местоназначението си.

" Осигурили сме пространствата, обезпечили сме механически средства, бюлетините са изпратени, машините на доста места са пристигнали. Първият кръг от изборите ще се проведат в една спокойна конюнктура. Осигурили сме опцията за един почтен и либерален избор ", заяви Иван Кондов, ръководителят на РГ „ Избори “ и непрекъснат секретар на Министерство на външните работи.

Към този миг няма условия за възпрепятстването на изборния развой като условие на документ за гласоподавателите. Такова изискване има в обособени страни, само че те се отнася единствено до членовете на секционните изборни комисии.

Машинно гласоподаване ще се реализира в 21 страни. Най-много машини ще изпратим в Турция - 48 секции ще има 96 машини. На второ място е Обединеното кралство с 46 секции и 96 машини, а на трето Германия с 42 секции и 84 машини.

За изборите " 2 в 1 " ще бъдат употребявани 416 машини в 208 секции. Общо 751 секции са разкрити в 68 страни.

Над 4 хиляди души са членове на секционните изборни комисии зад граница, близо 3 хиляди от тях са представители на нашите съграждани, които живеят в чужбина.

Голям проблем остават периодите, планувани в Изборния кодекс, основан когато в чужбина е имало доста по-малко българи в чужбина, добави Кондов.

" Изправени сме пред голям брой секции, стотици хора, които би трябвало да изпратим отсам, голям брой изборни бумаги и към този момент се вижда по какъв начин периодите, планувани в ИК не са задоволителни. Трудности срещаме със периодите за назначение на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме и машините за гласоподаване. Въобще всички периоди са доста къси, при утроен, може би учетворен размер на работа. Същите хора вършат доста повече за същото време ", добави Кондов.

Най-доброто решение на казуса е идващото Народно заседание да одобри гласоподаване по пощата , което в действителност ще бъде " един скок в организацията ", показват от външно министерство.

Липсата на образование на членовете на СИК и закъснелите методически инструкции също основават проблеми при организацията на изборите, разясни Иван Кондов.

Притеснения има и по отношение на провеждането на втория кръг на изборите, в случай че има подобен. Проблемите остават в периодите, които са доста къси .

" Наистина в случай че не получим изборните бумаги и машините до сутринта на вторник, 16 ноември, ще ни бъде доста мъчно да подсигуряваме доставката на всички тези изборни бумаги на всички места в период ", изрази своето терзание Иван Кондов.

ЦИК би могла да призове секционните изборни комисии да броят първо протоколите за президент и вицепрезидент, с цел да могат тези резултати по-бързо да бъдат регистрирани, допълват от Министерство на външните работи.

" Няма решение за машините за втория кръг. Неофициално ние знаем, че ще би трябвало да изпратим още 416 машини, което ще бъде съществено предизвикателство, защото към този момент не е открит метод софтуерът на машините, които към този момент сме изпратили, да бъде преформатиран на място ", съобщи Иван Кондов.

Проблематичните дестинации за доставка на бюлетини са Нова Зеландия, Австралия, част от Африка, част от Западното крайбрежие и Централните щати и Канада.

И към още едно предизвикателство - връщането на изборните бумаги , които според ИК се връщат с съпроводена дипломатическа поща:

" Ще има секции, които ще връщат по към 40-50 кг ръчен багаж на човек, което ще бъде качено на борда ", уточни заместник-председателят на РГ „ Избори “ Калин Анастасов, ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Армения.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР