Изборите за областен парламент (ландтаг) на провинция Залцбург в неделя

...
Изборите за областен парламент (ландтаг) на провинция Залцбург в неделя
Коментари Харесай

Ще влязат ли комунистите в австрийския парламент?

Изборите за регионален парламент (ландтаг) на провинция Залцбург в неделя се оказаха следващият районен избор, провокирал трус в австрийската политика, и донесоха нов слаб резултат за систематичните партии. Изненадващите спечелили на тях се оказаха две антисистемни обединения, Австрийската комунистическа партия (АКП) и Австрийската партия на свободата (АПС), което съгласно анализатори вещае непредвидими последици.

В неделя АКП направи своето огромно завръщане в австрийската политика. Със събраните от нея 11,7 % от гласовете на изборите в Залцбург тя стана четвърта политическа мощ и по този начин за пръв път от 1949 година откри място в районния парламент на тази австрийска провинция, отбелязва изданието „ Юроактив “.

Партията съумя „ извънредно добре да се възползва от настройките на гласоподавателите “, разяснява пред изданието триумфа на комунистите австрийският политически анализатор Томас Хофер. По думите му битките за власт в обичайния представител на левите гласоподаватели в Австрия, систематичната и левоцентристка Австрийска социалдемократическа партия (АСДП), са основали съвършен за комунистите вакуум в лявото пространство, от който те са се възползвали и в този момент те даже може да разширят триумфа си и на федерално ниво.

„ Съчетанието от лявопопулистки метод по обществените въпроси и надарен в отзивчиво отношение водач се оказа същинската рецепта за триумфа “, сподели Хофер, имайки поради районния водач на комунистите в Залцбург и техен водещ претендент на изборите, 34-годишния Кай-Михаел Данкъл.

Хофер посочи, че триумфът на АКП в Залцбург не е изолиран случай, тъй като комунистите от 18 години са част от ландтага на прилежащата провинция Щирия, „ където те работят много професионално в решаването на някои въпроси от публично значение, изключително на жилищния “. А техният представител Елке Кар от 2021 година е кмет на столицата на Щирия Грац, който е вторият по величина град в Австрия.

Хофер изяснява триумфа на комунистите в Залцбург със засилващите се настройки в австрийското общество против ръководещия хайлайф, както и с възходящия стопански напън върху семействата, което доста усилва възможностите на АКП.

С оглед на това, че следващата година в Австрия предстоят парламентарни избори, анализаторът вижда „ задоволителен левополулистки капацитет “, с цел да влязат комунистите в идващия парламент.

„ Все повече можем да чакаме завой наляво в настройките на гласоподавателите “, сподели Хофер и позволи, че в случай че това се случи, резултатът ще бъде още по-фрагментиран парламент на Австрия от настоящия, а това от своя страна ще затрудни съставянето на държавно управление.

Другият огромен победител на неделните избори беше крайнодясната АПС, която реализира нови триумфи и с 25,7 % от гласовете стана втора политическа мощ след консерваторите от Австрийската национална партия (АНП).

Социологическите изследвания сочат, че в случай че парламентарните избори в Австрия бяха през днешния ден, АПС ще ги завоюва.

Според Хофер крайнодясната партия е съумяла да върне остарелия си имидж на „ партия на свободата “ и да убеди още веднъж огромен брой гласоподаватели, че „ се бори против всяко подтисничество, което хората считат, че им се постанова от горната страна – било то по въпроса за миграционния напън, за по този начин наречената коронадиктатура (мерките против коронавируса) или зелената политика “.

Това е предиздвикало хората да не помнят свадите към аферата „ Ибисагейт “ през 2019 година, която докара до разпадането на ръководещата коалиция на АПС с консерваторите.

„ Франкфуртер алгемайне цайтунг “ отбелязва, че това е най-силният резултат на АПС в Залцбург, подобен, какъвто тя не е постигала даже и по времето на Йорг Хайдер. Германското издание разяснява, че сполучливото позициониране на водача на АПС Херберт Кикъл като съпротива на всичко, от ограниченията против ковид до глобите против Русия, го слага в мощна позиция, от която партията му не стопира да предизвиква тежки политически вреди на главния си конкурент консерваторите.

В Залцбург те останаха първа политическа мощ с 30,4 % от гласовете, само че след скандалното отдръпване на Себастиан Курц като водач партията регистрира непрекъснат отлив на гласоподаватели в интерес на АПС, като това ясно си пролича и на предходни районни избори като тези в Тирол и Долна Австрия.

В другия завършек на политическия набор, левият систематичен състезател АСДП регистрира на изборите в неделя най-слабото си показване на избори в провинция Залцбург, събирайки едвам към 18 на 100 от гласовете, разяснява „ Франкфуртер алгемайне “. Вестникът добавя, че до неделя комунистите на процедура от над половин век не са имали никакво въздействие в политиката на национално ниво, като в този момент се трансформират в проблем освен за социалдемократите, само че и за другата лява политическа мощ, Зелените, които със единствено 8,2 % от гласовете също не се показаха добре в Залцбург.

Изданието напомня, че комунистите са съумели да привлекат в редиците си отделила се от Зелените в Залцбург недоволна секта, вляла се в АКП под името секта „ АКП плюс “.

Показателни за резултатите от изборите в Залцбург са и мненията в австрийския щемпел. Авторитетното издание „ Пресе “ ги дефинира като „ вътрешнополитически трус, който не е оставил камък върху камък “. Според коментатора на вестника Оливер Пинк огромните спечелили на районните избори са се оказали „ една по-умерена версия на АПС и една по-мека версия на АКП “, изразявайки мнение, че въпреки всичко двете партии дължат триумфа си и на възприетата от тях не чак толкоз радикална реторика спрямо преди.

В друга аналитична публикация със заглавие „ Математика на протестния избор: минус и минус прави „ АКП плюс “ различен коментатор на изданието Флориан Азамер отбелязва, че явно желанието на австрийския гласоподавател да гласоподава срещу систематичните партии към този момент не познава граници, и заключава, че това не вещае нищо положително за федералните избори следващата година.

Дали в действителност идващият политически трус в Австрия ще бъде на националните избори или това е просто алармизъм от страна на анализаторите, следва да забележим, само че занапред е ясно, че остатъкът от мандата на сегашната ръководеща коалиция сред АНП и Зелените отпред с канцлера Карл Нехамер ще бъде доста тежък.

Видно е, че неговите консерватори не съумяват да се съвземат от рецесията към рухването от власт на Себастиан Курц – а това съчетано с трайния отлив на гласоподаватели както при тях, по този начин и при другата огромна систематична партия АСДП, сигурно отваря необятно пространство за антисистемни играчи като АПС и АКП.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР