Изборите за местен парламент в Саксония и Бранденбург могат да

...
Изборите за местен парламент в Саксония и Бранденбург могат да
Коментари Харесай

Уикенд новини: Нови мита за Китай, ключови избори в Германия

Изборите за локален парламент в Саксония и Бранденбург могат да разклатят държавното управление в Берлин. Резултатите се чакат в неделя вечер

В един от последните отпускарски уикенди в България новините избраха да се радват на хубавото време. Синоптиците дават обещание целият месец септември да е безоблачен и топъл и даже подобаващ за плаж. Новините не са толкоз положителни за гостите и жителите на Бахамите. Ураганът " Дориан ", който доближи пета " катастрофична " категория – последна по мощ в скалата, се чака да навлезе в неделя на островите, а по-късно да удари и източния бряг на Флорида.

Трети ден стихия се вихри и в обществените мрежи, откакто стана ясно, че по време на визитата на бъдещия ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен микрофоните в залата за конференции в Министерския съвет са били демонтирани - нещо като превантивна мярка против питащи публицисти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Протестите в разнообразни елементи на света не бяха изключение и този уикенд. В Хонконг хората към този момент затварят пътя към летището и излизат да изразят недоволството си макар полицейската възбрана. В събота хиляди излязоха по улиците на Лондон и други градове поради решението на премиера Борис Джонсън да блокира работата на английския парламент и страха от Брекзит без договорка. В София проектите на общината за разширение на бул. " Ломско шосе " провокираха следващ митинг на притежатели на парцели.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Важните събития от почивните дни в три фрази

Властта все по-явно не желае питащи публицисти

По време на изказванията на премиера Бойко Борисов и бъдещия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миркофоните в Министерския съвет са били демонтирани, заяви darikradio.bg. Премиерът Бойко Борисов дефинира тази иновация като " вежливост " към гостенката, чийто екип помолил да няма въпроси. В неделя пък стана ясно, че Българска национална телевизия желае да уволни спортния публицист Камен Алипиев с аргумента, че няма тапия. Малка детайлност е, че Алипиев преди време намерено подлага на критика политиката на сегашния общоприет шеф Емил Кошлуков, тогава в качеството му на програмен шеф на националната телевизия.

В мощ са нови американски мита против Китай за 112 милиарда $

От 1 септември Съединени американски щати стартират да таксуват с мито от 15% китайски импорт на стойност 112 милиарда $. За пръв път митата са ориентирани против потребителски артикули , в това число тв приемници, книги, памперси и спортни обувки. Експерти смятат, че това ще докара до повишение на цените за американските консуматор и. Американският президент Доналд Тръмп упреква Пекин в нечестни търговски процедура и кражба на интелектуална благосъстоятелност, а втора година двете страни не могат да реализират комерсиално съглашение.

Каракачанов се отхвърли да продава парцел край Созопол

След остра реакция от поданици и кметове по Черноморието поради оповестени от Министерството на защитата търгове за апетитни терени на първа линия военният министър Красимир Каракачанов даде на заден. От ведомството оповестиха, че министърът е прекратил тръжната процедура за продажба на аграрен парцел с повърхност 19.8 дка в гр. Созопол , местността " Герени ". Поводът за напрежението е решение на Министерския съвет от 28 март, с което се дава право на Министерството на защитата да разгласи за продажба някогашни военни поделения с отпаднала нужда.

За първи път антисистемна партия може да победи на избори в Германия

В две федерални провинции в Източна Германия – Саксония и Бранденбург, в неделя се организират избори за локален парламент, които могат да разклатят държавното управление в Берлин . Очакванията са за едва показване на партиите от ръководещата коалиция на канцлера Ангела Меркел, което може да даде сериозна преднина и даже най-вече гласове на антиимигрантската и евроскептична партия " Алтернатива за Германия " (AfD) . Последните изследвания въпреки всичко демонстрират дребен растеж за християндедмократите на Меркел и социалдемократите от федералната коалиция. Всички партии се дистанцират от бъдещо коалиране с AdF.

Еврото поевтиня до двегодишно дъно по отношение на $

Курсът на еврото се намали под психологическия предел от 1.10 за $ и доближи най-ниското си равнище от май 2017 година Трейдърите имат разнообразни пояснения за спада в петък, в това число реблансиране на портфейлите в края на месеца, което задълбочи съмненията. По-дългосрочната наклонност, която докара до поевтиняване на еврото с 0.90% през август, е забавянето на стопанската система в Европа. Слабите данни усилват упованията, че Европейската централна банка ще понижи главния си лихвен % и ще разгласи нов кръг от количествени облекчения през септември.

УИКЕНД ЦИТАТ

" Аз, в случай че съм на мястото на варненци, ще кажа, че ще понасям ГЕРБ, до момента в който не създадат " Хемус " -
министър председателят Бойко Борисов пред участниците в летния университет на младежката конструкция на ГЕРБ

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Фандъкова и Манолова ще разгласят публично дали влизат в кметската конкуренция


Кметът на София Йорданка Фандъкова ще разгласи дали ще се кандидатира за нов мандат на идните локални избори при започване на септември. Очакванията са, че на 4 септември кандидатурата си за кмет на София ще разгласи и омбудсманът Мая Манолова, която ще е най-сериозният съперник на Фандъкова за поста. Дали Българска социалистическа партия ще поддържа Манолова пък ще стане ясно на 11 септември, стана ясно от думите на Корнелия Нинова.

Борисов е на посещаване в Германия

На 3 септември 2019 година министър председателят Бойко Борисов ще е на посещаване в Берлин по покана на групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага, които са съдружен сътрудник на партията на Меркел. От пресцентъра на Министерския съвет разясняват, че тематиките, които ще бъдат разисквани на програмното съвещание на ХСС в Берлин, са връзките сред България и Бавария, сред България и Германия, както и въпроси, свързани с общите европейски политики и новия състав на европейските институции.

Какъв ще е отговорът на английския парламент против Борис Джонсън
Хиляди британци излязоха в събота в Лондон и десетки други градове на митинг. Той е против блокирането на Народното събрание след решението на премиера Борис Джонсън

[Reuters]
Британският парламент стартира още веднъж работа след лятната почивка във вторник. Същевременно министър председателят Борис Джонсън даде обещание да форсира темпото на договарянията с Брюксел за обезпечаване на нова договорка за Brexit, с цел да избегне загуба от опозиционните лейбъристи и проевропейските консерватори в Уестминстър. Между 20 и 40 консервативни депутати обмислят дали да не гласоподават дружно с лейбъристите за прокарването на закон, инструктиращ Джонсън да изиска отсрочване на Brexit, вместо той да извади Англия от Европейски Съюз без договорка на 31 октомври. За да ограничи пълномощията на Народното събрание, министър председателят реши да " замрази " законодателния орган за пет седмици от втората седмица на септември до 14 октомври.

Стават ясни министрите в новия италиански кабинет

Очаква се през идващите дни Джузепе Конте, който в четвъртък получи мандат за съставяне на нова ръководеща коалиция в Италия, да показа лист със своите министри. През седмицата беше реализирано съглашение за държавно управление, включващо антисистемното Движение " Пет звезди " и лявоцентристката Демократическа партия, което ще бъде сериозен удар за водача на крайнодясната " Лига " Матео Салвини, искащ властта за себе си и сполучливо съборил предходния кабинет. Съставянето на ново ръководство обаче не е безпроблемно, защото двете партии би трябвало да договорят обща политическа платформа и да разделят министерските постове.

OUT_OF_THE_OFFICE

Фотокурс
2.09


Курсът " Мобилна снимка и инстаграм " дава обещание да обърне по-специално внимание на снимането с телефон, както и на подобаващите за инстаграм фрагменти. Той включва три модула: доктрина, процедура и обработка на фотографии, разпределени в 21 лекционни часа в границите на 3 седмици. Сред тематиките са: типове телефони за мобилна снимка, комбинация във фотографията, къде да търсим сюжети и по какъв начин да развием профила си.
В Photocenter, от 19 ч., цена 190 лева

Дестинация: Иран
4.09


" Клуб на пътешественика " провежда среща-разказ, отдадена на Иран. На нея своите усещания ще споделят Мая, Ивайло и Борис - фотографи пътешественици, посветили на Иран 16 дни, през които са минали 4500 км.
В " Клуб на пътешественика ", от 19.30 ч., билет: 7.50 лева

Шоу комедия
4.09


Легендарният английски комедиант Джон Клийз, прочут с присъединяване си в сериала " Фолти тауърс " и " Риба, наречена Уанда ", ще гостува за първи път в България. Той идва, с цел да показа новото си шоу " Последен късмет да ме видите, преди да умра ". В шоуто ще взе участие и комедийната група " Монти Пайтън ", на която Клийз е съосновател.
В НДК, oт 19 ч., билети: 55 лева, 68 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР