Изборите за Европейки парламент бяха поредица от национални и регионални

...
Изборите за Европейки парламент бяха поредица от национални и регионални
Коментари Харесай

Кои са големите печеливши и губещи от евроизборите в ЕС

Изборите за Европейки парламент бяха поредност от национални и районни борби. " Политико " обобщава кои са огромните спечелили и губещи.

Избирателна интензивност

Активността се усили доста, като трансформира изборния развой в най-големия победител след 40 години намаляващо присъединяване. Шампанското ще гърми в Брюксел, в случай че националните управляващи потвърдят в понеделник, че магическите 50% изборна интензивност са достигнати (засега прогнозите са за 50.95%).

Основните партии

Дясноцентристката Европейска национална партия падна под 25% за пръв път от 1989 година, а социалистите се двоумят към 20%. Това е най-лошото им показване от първите директни избори за Европарламент през 1979 година

Добрите вести за огромните партии пристигнаха от Италия, където Демократическата партия изтласка Движение " Пет звезди " и зае второ място с 19 места. В Испания социалистите завоюваха безапелационна победа с 18 места. В Гърция съюзната на ЕНП " Нова народна власт " ще завоюва девет места. С безапелационната си победа над ръководещата Сириза, тя принуди премиера Алексис Ципрас да свика предварителни избори през юни.

Хората на Салвини

Сред партиите, които означиха растеж, съюзът към италианския вицепремиер Матео Салвини се оправя най-добре, удвоявайки размера си, само че към момента е надалеч от доминация в Парламента.

 Матео Салвини
© Reuters

Матео Салвини

Либералната АЛДЕ също завоюва доста места - 107 от досегашните 69 - посредством основно на партията на Еманюел Макрон, и зае трето място в Европейския парламент.

Зелена вълна

" Зелената вълна " в Европейски Съюз е географски лимитирана. Зелените партии приключиха на второ или трето място в няколко страни, в това число Германия, Франция, Финландия и Люксембург. Те обаче не завоюваха места в Южна и Източна Европа. Получиха единствено две места в Централна Европа – от Австрия. И въпреки всичко възходът в поддръжката за Зелените във Англия значи, че тази групата евентуално ще надделее над съюза към Салвини.

Евроскептичен марш

Евроскептичните партии се показаха най-добре в Унгария, където ръководещата партия " Фидес " на Виктор Орбан завоюва съвсем 53%, задоволителни за 13 места. Сега " Фидес " ще би трябвало да реши дали да заеме по-умерена позиция и да остане в ЕНП или да се причисли към евроскептичната група. Изходът може да повлияе на силата на ЕНП в договарянията за запълване на висшите постове в Европейски Съюз, да вземем за пример председателския в Еврокомисията. В Полша евроскептиците завоюваха малко над 43%. В Европарламента като цяло тези сили се обрисува да имат малко над 200 места.

Оставане и излизане

Партията на Брекзит на Найдъл Фараж, която желае Англия да излезе от Европейски Съюз без договорка, завоюва изборите на национално равнище. Тази победа обаче бе уравновесена от възхода на партии, подкрепящи оставането, най-отявлено на либералдемократите, които се обрисува да заемат второ място.

Наказани от гласоподавателите

Ударените от кавги партии наподобява заплатиха висока цена. Управляващата румънска социалдемократическа партия загуби повече от една трета от гласовете си и седем от своите 16 места – наказване от елементи за дейностите й против върховенството на закона в страната.

Австрийската крайнодясна Партия на свободата загуби поддръжка след така наречен скандал от Ибиса. Тя остана на трето място със 17.2% - спад с 3% от представянето на партията на националните избори през 2017 година

Датската национална партия, чиито членове постоянно бяха разследвани за измами с евросредства през последните пет години, загуби съвсем половината от гласовете си и две от трите си места. Един от основните съдружници на Салвини изгуби мястото си.

В Естония крайнодясната Консервативна национална партия даже не изкара месец в държавното управление преди да бъде осъдена от гласоподавателите и победена даже от дребните социалдемократи. Тя завоюва едвам едно място.

Победа на косъм

" Национален общ брой " на Марин Льо Пен победи във Франция, само че на косъм. Нейната партия загуби поддръжка спрямо 2014 година

Листата на Макрон, наречена " Възраждане ", приключи втора, само че към момента може да изиграе основна роля в идващите месеци, било то доминирайки в демократичния блок в Европейския парламент, или сформирайки нов напредничав фронт, който да работи като баланс на силите в Съвета, Еврокомисията и Парламента.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (527)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР