Изборите в София се очертават като символна, важна и тежка

...
Изборите в София се очертават като символна, важна и тежка
Коментари Харесай

За края на сезонa в НС, F-16 и защо АЧС е по-голям проблем от НАП: Димитър Ганев пред Dir.bg

Изборите в София се обрисуват като символна, значима и тежка борба. Тази борба ще има народен заряд. Това е главното върху, което ще обръщаме внимание в границите на идващите няколко месеца. Това съобщи в изявление за Dir.bg политологът от " Тренд " Димитър Ганев. Той заключи миналия парламентарен сезон, като посочи три съществени пункта - Европейските избори, ГЕРБ без Цветанов и разпада на така наречен дребна коалиция. Сподели и мнението си по отношение на орязаните дотации, договорката за F-16, пробива в Национална агенция за приходите, казуса с африканската чума по свинете (АЧС) и по какъв начин те ще повлияят на публичната поддръжка за ръководещите.

- Г-н Ганев, дано да обобщим миналия парламентарен сезон, какво го открояваше, бяха ли направени неточности и кои са плюсовете?

- Това, което характеризира най-ясно този политически сезон, без подозрение са изборите за Европейски парламент. Слагам ги тях в центъра и фокуса, тъй като до Европейските избори партиите бяха значително вперили политическите погледи точно към тях и техните дейности бяха подбудени от това по какъв начин ще се показват. А събитията по-късно пък бяха значително функционалност на резултата от изборите.

Още две събития ми се виждат извънредно значими. Скандалът с жилищата сложи ГЕРБ в друга обстановка - без Цветан Цветанов. Тепърва ще следим какви последици ще има тази оставка. Другото значимо политическо събитие, то се случи безусловно в самия политически завършек на сезона, е фактическият разпад на обединението Обединени патриоти, което не беше изненада. Още преди Европейските избори бяха тръгнали такива процеси, само че резултатите от тях бяха задоволително съображение към този момент да се търсят нови салда. Ясно се видя, че в случай че тези три партии бяха в действителност равнопоставени при започване на мандата, то след резултатите от европейските избори имаме доста явен водач в тази коалиция в лицето на Вътрешна македонска революционна организация и два по-малки субекта, които значително са маргинализирани като електорално въздействие. И това значително даде мотив на Каракачанов да работи по-смело в тази коалиция, към този момент не със синя каска.

- Ще повлияе ли разпадът на дребната коалиция на ръководството и по какъв начин виждате позиционирането на трите обособени партии на локалните избори?

- Разпадът в дребната коалиция не заплашва огромната. Това е напълно ясно по една доста елементарна причина. На първо място към този момент намерено се приказва, че ще се скапе съглашението с Обединени патриоти и ще се подпишат обособени съглашения сред ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и НФСБ, т.е. това е вид, който е с минимални промени по отношение на настоящия.

Вариант №2, който е вероятен, в случай че " Атака " тръгне по опозиционен път и отдръпна поддръжката си от ръководещото болшинство, то тогава доста е евентуално партия " Воля " да заеме този вакуум и да стартира да поддържа ръководството, без наложително това да значи промяна в управническата настройка с влизане на " Воля " в изпълнителната власт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР