Изборите в Каталуния утре ще оформят бъдещата политическа обстановка в

...
Изборите в Каталуния утре ще оформят бъдещата политическа обстановка в
Коментари Харесай

Мадрид обвини Русия и Асандж в намеса на изборите в Каталуния

Изборите в Каталуния на следващия ден ще оформят бъдещата политическа конюнктура в Испания и отекват надалеч от нейните граници. А интернационалните измерения на значимото гласоподаване включват изказвания за интервенция на Русия, Европейския съюз и Франция, както и джихадисти и Джулиан Асандж, написа английският в. " Индипендънт ", представен от Българска телеграфна агенция.

Нито едни избори на Запад не са цялостни сега без изказвания за интервенция на Русия и испанското държавно управление разгласи, че има доказателства за сходно нещо.

" Ние го удостоверяваме. Целта е да бъде отслабен Европейски Съюз. Искаме да ускоряваме и да развиваме стратегическото си съдействие с другите страни членки и Европейски Съюз ", сподели външният министър Алфонсо Дастис.

Мадрид също по този начин се оплака от изказванията на Джулиан Асандж в Туитър. Дастис упрекна създателя на Уикилийкс, че се " пробва да се намеси и да манипулира " каталунската рецесия, откакто той ненадейно се заинтересува от Каталуния и съобщи, че сепаратистите са " потискани ".

Имаше и непредвидена интервенция от страна на някогашния френски министър председател Манюел Валс, която сподели, че трусовете, предизвиквани от придвижването за самостоятелност, подкрепят ислямистките терористи. Валс, чийто татко е каталунец, е съперник на придвижването за самостоятелност, като упорства, че никое френско държавно управление няма да признае самостоятелна Каталуния.

Социологическите изследвания като цяло демонстрират, че подкрепящата независимостта Републиканска левица на Каталуния евентуално ще бъде първа с 33 места, следвана от юнионистката партия " Сиудаданос " с едно-две места по-малко и " Заедно за Каталуния " на трета позиция с 27 места. Това значи, че няма да има болшинство за разединение от Испания. В същото време водачът на " Заедно за Каталуния " Карлес Пучдемон е в заточение в Брюксел, а лидерът на Републиканската левица на Каталуния Ориол Жункерас е в испански затвор.

Изборите, до които се стига след настървена акция, остри взаимни обвинявания, прояви на принуждение, бягство на каталунския министър председател в чужбина и затваряне на други сепаратистки водачи, се чака да бъдат много оспорвани и има неустановеност и паника за това, което следва по-нататък.

Миналия месец испанското държавно управление сложи под директен надзор Каталуния, уволни регионалното държавно управление и свика нови избори в отговор на едностранното оповестяване на самостоятелност от районния парламент.

Сега Мадрид споделя, че без значение от резултата на изборите, държавното управление знае, че може просто да повтори изборния развой, в случай че каталунските политици създадат още един опит да основат нова република.

Според анализатори обаче въпреки екзистенциалната опасност към този момент да е отминала, испанското държавно управление ще продължи да е изправено пред големи компликации в Каталуния след изборите, изключително в случай че подкрепящите независимостта партии завоюват безусловно болшинство.

Социологическите изследвания демонстрират, че победа на поддръжниците на независимостта е допустима на утрешното гласоподаване, само че най-вероятният сюжет е нито подкрепящите, нито противопоставящите се на независимостта партии да завоюват парламентарно болшинство. Ако поддръжниците на независимостта не съумеят да си възвърнат болшинството, което завоюваха през 2015 година, това ще бъде сметнато за победа от Мадрид.

В същото време обаче анализатори споделят, че изборите няма да спомагат изключително за потушаване на главното напрежение сред поддръжниците и съперниците на независимостта в Каталуния, което ще продължи да заплашва стабилността на региона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР