Изборите са празник на демокрацията. Никой не трябва да се

...
Изборите са празник на демокрацията. Никой не трябва да се
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Няма да позволим ничий политически ботуш да мачка достойнството на българските избиратели

Изборите са празник на демокрацията. Никой не би трябвало да се усеща заплашен, когато упражнява правото си на глас. Това съобщи Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа по време на конференция в Кърджали, проведена от президента на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Европейска делегация на АЛДЕ е в България по покана на Движение за права и свободи, с цел да следи подготовката на изборите и да се запознае на място със случаите на полицейски репресии. Движение за права и свободи я осведоми за всички случаи на напън върху гласоподаватели, открити и документирани както на в сегашната акция, по този начин и по време на юлския избор за парламент. В брифинга участваха ръководителят на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент Адриан Васкес Лазара, евродепутати и специалисти, Антоанета Асенова, президент на европейската демократична юноша.



Предприехме съответни дейности, с цел да защитим правата на българските гласоподаватели, съобщи Илхан Кючюк. И заяви, че 191 случая са на бюрото на европейския комисар по правораздаване Дидие Рейндерс. Ако би трябвало, ще защитим правата на българските гласоподаватели и Международния съд по правата на индивида в Страсбург, увери Кючюк.

Той разказа съответни случаи на репресии. През юли редица жители бяха посетени в домовете им, имаше обиски пред техните фамилии, бяха привиквани в полицейските ръководства. Караха ги да подписват протоколи, че няма да се занимават с политическа активност, сподели Кючюк.

Купуването на гласове е камшик. Движение за права и свободи се бори 30 години за изкореняването на това порочно събитие, съобщи Илхан Кючюк. Но акцентира, че не може свободни български жители да бъдат принуждавани да подписват протоколи, да се ревизират в домовете им пред фамилиите им и това да дава отражение върху душeвността на децата им.

Напоследък се вижда и друго събитие. Изборният кодекс разрешава преносими секции. В множеството случаи хората, които подават своите заявки за гласоподаване в тях, са с ТЕЛК. За страдание някои чиновници на господин Рашков вървят по домовете им и ги тормозят с въпроси: кой е подписал заявката, ваш ли е подписът, кой попълни това заявление и така нататък Резултатът е, че тези хора към този момент не желаят да гласоподават, сподели Илхан Кючюк.



Не търсим борба с българските управляващи, а разговор и изчистване на някои административни инструкции, давани от хората на Рашков, сподели още Илхан Кючюк. Той заяви, че е изпратил две идентични писма с искане за среща до основния прокурор Иван Гешев и до вътрешния министър Бойко Рашков. Гешев одобри срещата, Рашков - не, сподели президентът на АЛДЕ.

В писмото до Рашков в детайли описахме задачата на задачата на АЛДЕ в България, само че той не пожела да се срещне с европейските представители, сподели Кючюк. И попита: " Кое кара Рашков да няма доверие в европейските комисии? Не желае да организира диалог за върховенството на правото с ръководителя на правната комисия в Европарламента? Тези 191 случай кой ще ги прегледа, те не заслужават ли внимание? "

Илхан Кючюк уточни като индикативен образеца с младеж, който се занимава интензивно с политика и три пъти е претендент за народен представител, който и в трите акции бил привикван в поделението ръководство на Айтос, с цел да дава пояснения, за какво пропагандира, раздавайки брошури на Движение за права и свободи, писалки и запалки.

Няма да позволим безстопанствен политически ботуш да мачка достолепието, самочувствието и гордостта на нито един български жител, увери Илхан Кючюк.

Бих желал да напомня на всеки български жител, че според Конституцията и европейското законодателство има право да гласоподава, има право и на политическа активност. Ако усеща, че това негово право е нарушено, може да потърси правдивост и пред българските, и пред европейските институции, сподели Адриан Васкес Лазара.

Роман Якич, който през 2017 е началник на задачата на ОССЕ в България добави, че нарушаването на правото за гласоподаване отдалечава страната ни от демокрацията.

" Много неща са се трансформирали от 2017 година, само че някои неща - не, и за жалост измежду тях е опцията за потребление на майчин език в акцията. Не съм чувал за друга страна, в която да се проблематизира потреблението на различен език с изключение на формалния. Право на гласоподавателя е да чуе ясно посланията, които са отправени към него ", безапелационен бе президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа.

Притеснен съм и от полицейските следствия, които някои от хората усещат като напън по отношение на волята им, сподели още Якич.

Всички би трябвало да се борим против пазаруването на гласове, само че не би трябвало да се бърка провеждането на класическа акция с пазаруването на гласове, съобщи още Роман Якич. Той акцентира, че разпространяването на брошури, писалки и запалки не може да бъде несъмнено като пазаруване на гласове.

Провеждането на акция в кафенета и магазинчета не опонира на правилата за осъществяване на пропаганда. Аз като словенски политик употребявам сходни способи по време на акция, сподели наблюдаващият.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР