Избори в Словакия: Проруският бивш премиер Робърт Фицо печели изборите, но трябва да създаде коалиция

...
Това означава, че НАТО ще има първия си лидер, който
Коментари Харесай

Това означава, че НАТО ще има първия си лидер, който симпатизира на Русия на Владимир Путин, заплашвайки да разбие крехкото единство по отношение на Украйна.

Г-н Фицо, който беше сравняван с Доналд Тръмп и преди това подаде оставка след масови протести срещу корупцията, обеща да оттегли военната подкрепа за съседната страна, ако победи.

Словакия, страна с 5,5 милиона души създаден през 1993 г. след разпадането на Чехословакия, до този момент беше твърд поддръжник на Украйна, откакто Русия нахлу през февруари миналата година, даряваше оръжия и отваряше границите за бежанци, бягащи от войната.

Г-н Фицо и неговият ляв SMER , или Посока, партията си осигури близо 23% от гласовете.

Либералната, прозападно настроена новодошла партия, партията Прогресивна Словакия, беше на второ място с далеч с 18% от гласовете.

Лявата партия HLAS (Глас), водена от бившия заместник на г-н Фицо в SMER, Петер Пелегрини, е на трето място с 15%.

Президентът традиционно моли победителя на изборите да се опита да формира правителство, така че г-н Фико отново ще стане министър-председател.

Преди това той заемаше длъжността през 2006-2010 г. и отново през 2012-2018 г.

Изображение: Робърт Фико с Владимир Путин на Кремъл през 2016 г.

Г-н Пелегрини се раздели с г-н Фико, след като SMER загуби предишните избори през 2020 г., но евентуално повторно събиране би повишило шансовете на 59-годишния мъж да сформира администрация.

Г-н Пелегрини каза : „Не е идеално, но това не означава, че такава коалиция не може да бъде създадена.“

Друг потенциален коалиционен партньор, ултранационалистическата Словашка национална партия, явно проруска група, получи 5,7%.

Тези три партии биха имали парламентарно мнозинство, ако обединят сили в коалиционно правителство.

Г-н Фицо се противопостави на санкциите на ЕС срещу Русия и постави под въпрос дали Украйна може да изтласка нахлуващите руски войски и е против присъединяването на Украйна към НАТО.

Той твърди, че вместо да изпращат оръжие на Киев, ЕС и САЩ трябва да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да постигнат компромисно мирно споразумение.

< p>Прочетете повече в Sky News:

Ракета, която удари Полша и уби двама, „е изстреляна от Украйна“
Защо Украйна толкова успешно поразява ключови руски съоръжения?

Критиците на г-н Фицо се притесняват, че връщането му на власт може да накара Словакия да се откаже от своя курс по други начини, следвайки пътя на Унгария при премиера Виктор Орбан и в по-малка степен на Полша под партията "Право и справедливост".

Унгария има е санкциониран от Брюксел за предполагаеми нарушения на върховенството на закона и корупция, докато институциите на ЕС казват, че Полша се отдалечава от принципите на върховенството на закона на ЕС.

Септември: Видео показва как бивши вицепремиери се сбиват в Словакия

Г-н Фицо заплаши да уволни следователите от Националната наказателна агенция на страната и специалния прокурор, който се занимава с най-тежките престъпления и корупцията.

Унгария също така - за разлика от други страни от ЕС - поддържа близки отношения с Москва и се противопостави на доставката на оръжие на Украйна или предоставянето й на икономическа помощ.

Г-н Фицо също така повтори неподкрепеното твърдение на г-н Путин, че украинското правителство управлява нацистка държава, от която етническите руснаци в източната част на страната се нуждаят от защита.

Украинският президент Володимир Зеленски е евреин и е изгубил роднини по време на Холокоста.

Известен с нецензурни тиради срещу журналисти, г-н Фицо също води кампания срещу имиграцията и правата на LGBTQ+.

Популистката група „Обикновени хора“, консервативните Християндемократи и про-бизнес „Свобода и солидарност“ също спечелиха места в парламента.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР