Избори в две германски провинции предстоят днес. Вотът в Саксония

...
Избори в две германски провинции предстоят днес. Вотът в Саксония
Коментари Харесай

Ключови избори в провинциите Саксония и Бранденбург днес, клатят коалицията на Меркел

Избори в две немски провинции предстоят през днешния ден. Вотът в Саксония и Бранденбург се счита за тест за политическите настройки в страната. Това е първо гласоподаване след евроизборите в Германия, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Анализатори предвиждат напредък на крайнодясната " Алтернатива за Германия " на районните избори. Партията може да стане водеща мощ в двете провинции, което ще провокира политическо земетресение, отбелязва ДПА.

След федералните избори през 2017 година консервативните християндемократи на канцлера Ангела Меркел са изгубили поддръжка както на районно, по този начин и на федерално ниво, настояват анализатори. Затова усилване на позициите на " Алтернатива за Германия " на изборите през днешния ден би било тежък удар за умерените политически партии в страната и е допустимо да тласне надясно Християндемократическия съюз на Меркел. Освен това възходът на " Алтернатива за Германия " би заплашил бъдещето на нежната ръководеща коалиция на Меркел с левоцентристката Германска социалдемократическа партия. А в случай че обединението сред консерваторите и социалдемократите рухне, това може да е краят на ерата Меркел и да се стигне или до нови избори, или до сформиране на ново едва държавно управление на малцинството, отбелязва ДПА.

Последните социологическите проучвания демонстрират, че макар вътрешнопартийните битки за власт социалдемократите са с изравнени шансове с " Алтернатива за Германия " за първото място на изборите в Бранденбург. В Саксония, значим стопански център в Източна Германия, крайната десница си е сложила за цел да смъкна ръководената от ХДС локална власт. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР