Изборът на председател на ЦИК не е просто едно кадрово

...
Изборът на председател на ЦИК не е просто едно кадрово
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Протестите и оценката на Европа трябва да се реализират в промяна

Изборът на ръководител на ЦИК не е просто едно кадрово решение. То е детайл от повсеместен развой за осъществяване на транспарантни и почтени избори. След Изборния кодекс, който приехте през вчерашния ден, доста хора имат подозрение в това дали изборите ще бъдат транспарантни и почтени. Днес задавам на господин Андреев съответни въпроси, които интересуват доста българи, на които държим тук в този момент да отговори.
Първо, през вчерашния ден вършиме изявление, че Изборният кодекс, който одобри болшинството, не е цялостен, не дава опция ЦИК да провежда изборите и очаквате нови промени в Изборния кодекс. Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то занапред още един път да трансформира Изборния кодекс, с цел да ви обезпечи естествени условия за работа. Ние сме народни представители, в случай че ЦИК като орган има потребност от нещо, с цел да ви подсигуряваме да си свършите работата, сме на ваше разположение, елате и кажете от какво имате потребност, а не просто завоалирано да казвате „ Ами кодексът не е добър, ние ще забележим какво ще създадем. “ Но ясно кажете, че болшинството одобри неупотребим избирателен кодекс и това ви стопира да организирате почтени и транспарантни избори. Ако имате темперамент, го кажете.

Второ, машините. Колко машини тъкмо ще вземе ЦИК? При това решение за бюлетина, хартиена и машинно гласоподаване, ми кажете от какъв брой машини имате потребност, с цел да извършите закона?

Трето, тези машини ще ги наемате ли или ще ги купувате? Четвърто, какъв брой ще коства това на българския бюджет? И къде са обезпечени тези пари в българския бюджет, тъй като в формалния бюджет ги няма? Дали ще бъдат обезпечени с разпореждане на Министерски съвет, дали с актуализация на бюджета, само че някой ясно и изрично да го каже. Кога ще стартирате процеса за машините? Наемане или пазаруване, узаконяване. Кога? Остава малко време до изборите, което е скъпо, и в случай че вие не сте подготвени да стартирате незабавно този развой, то обричате честността на изборите.
Уважаеми народни представители, честните и транспарантни избори изискват най-малко 3 неща – първо, явен закон. Не подобен като вашия, който го променяте в последния миг, и е толкоз неразбираем, че ЦИК няма да знае какво да прави. Второ – органи, които да изпълнят този закон. Но да го изпълнят безупречно. А ЦИК споделя, че няма потенциал за предпазване на машините, няма потенциал за логистика. Тоест – и второто изискване не е налично за осъществяване на почтени и транспарантни избори. И третото е надзор върху този развой.

Както през вчерашния ден се обърнах към парламентарни и извънпарламентарни партии, придвижвания – наша е отговорността да упражним надзор и още веднъж го вършим. Всички да си подадем ръка, с цел да блокираме опитите им да манипулират и фалшифицират изборите. Защото този митинг, тази оценка на Европа за българското държавно управление би трябвало да се осъществя в смяна, а тази смяна може да се случи през едни почтени избори. Наша отговорност е да ги подсигуряваме.

Корнелия Нинова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР