Изборът на място за помпено-акумулиращи ВЕЦ е предизвикателство(снимка: CC0 Public

...
Изборът на място за помпено-акумулиращи ВЕЦ е предизвикателство(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

ГИС изследване открива подходящи места за ПАВЕЦ


Изборът на място за помпено-акумулиращи Водноелектрическа централа е предизвикателство
(снимка: CC0 Public Domain)

В настоящия интензивен преход към възобновими енергийни източници все по-голяма и комплицирана задача за решение е съхранението на силата. Една от потвърдените технологии за това е ПАВЕЦ – помпено-акумулираща водноелектрическа централа. Сега откриватели са създали способ за софтуерна оценка на местата, които са най-подходящи за създаване на сходни уреди. Тя се базира на Географска информационна система – геоинформационни системи – и многослоен разбор.

Възобновяемите енергийни източници не отделят нездравословни излъчвания, само че особено за множеството от тях е, че са непостоянни: слънцето не грее непрестанно, нито вятърът духа отмерено от самото начало. Вярно е, че има и енергийни източници, които могат да обезпечат отмерено и непрекъснато произвеждане на електрическа енергия – да вземем за пример геотермалните системи – само че те са много едва публикувани. Делът им във възобновимия енергиен микс е дребен. Това постанова търсенето на решения за предпазване на силата от времето на производството ѝ досега, в който стане нужна.

ВЕИ и акумулатори

Най-активно сега се приказва за акумулатори, отбелязва. Произвеждат се всевъзможни акумулатори – от дребни домашни системи, които могат да зареждат едно домакинство, до такива от колективен клас, които могат да обезпечат електрозахранването на цялостен град за няколко дни поред.

Има обаче и различен тип акумулатори – такива, които съхраняват силата не посредством химическа реакция, а механично. Една от тях е ПАВЕЦ – помпено-акумулираща водноелектрическа централа. По създание това е Водноелектрическа централа, която обаче употребява остатъка от електрическа енергия за изпомпване на водата в контейнер, ситуиран високо, а при повишение на търсенето пуска изпомпаната вода надолу, с цел да завърти водните турбини.

Тук е редно да се означи и, че по света нараства броят на системите за предпазване на сила, които по подобен метод „ подвигат ” и „ спускат ” не вода, а разчлични форми на тежести. Това може да бъде, да вземем за пример, огромен бетонен блок с тегло няколко тона, който се спуска в шахта от изоставена мина.

Място за ПАВЕЦ

Изборът на място за помпено-акумулиращи Водноелектрическа централа е предизвикателство. Подобен инфраструктурен план освен коства големи вложения, само че има и доста въздействие върху околната среда, тъй че няма място за неточности.
още по тематиката
Сега група учени от университета Ал-Азхар и Висшия институт по инженерство и технологии в Гиза в Египет са създали модел на географска осведомителна система, основан на отдалечено наблюдаване, с цел да разпознава подобаващи места за създаване на ПАВЕЦ.

Моделът се основава на многокритериален разбор на решенията. Това е техника за взимане на решения, която регистрира многоизмерни фактори и разрешава съпоставяне на технологиите посредством съчетание на обособени критерии в един повсеместен метод.

Предложената техника регистрира напора и разликата в котите на плана за помпени Водноелектрическа централа, дистанцията сред напорната тръба и дължината на базовата апаратура, наклоните на площадката и наклона на земната повърхнина, дистанцията до електроразпределителната мрежа и пътните мрежи и пригодността на почвата. Той също по този начин взема поради ограничавания като да вземем за пример предназначението на земята от позиция на нейното потребление, предпазените територии и други регулации.

Тестване в Египет

Моделът е тестван за цялата територия на Египет и по-специално в буферна зона с 5 км разстояние към повърхностите на водните тела. „ Тази област граничи с Палестина на североизток; с Червено море на изток; със Судан на юг; с Либия на запад; със Средиземно море на север ”, прецизират учените.

Събраните набори от данни са преобразувани в растерни пластове с данни, а стойностите на склонност варират от „ висока склонност ” до „ ниска склонност ”. Използваните класификационни стойности варират от 1 до 10, като 10 е най-подходящото за ПАВЕЦ.

„ Бяха открити 62 евентуални места за оптимални помпени уреди, считани за големи национални запаси ”, оповестиха откривателите. „ Обектите с висока склонност обгръщат обща повърхност от 652,79 кв. км., като 12 обекта са съсредоточени основно в провинция Асуан, по поречието на река Нил ”.

Моделът е разказан в документ под заглавие „ Географска информационна система модел за проучване на местата за предпазване с изпомпване на вода, употребявайки данни от отдалечено наблюдаване ” и оповестен в The Egyptian Journal of Remote Sensing and Space Science.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР