Изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков е противоконституционен. Очевидно

...
Изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков е противоконституционен. Очевидно
Коментари Харесай

Доц. Христо Христев: Приплъзваме се към конституционна криза

„ Изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков е противоконституционен. Очевидно той се случва въз основата на политически сделки. Никой не е дал опция да има номинации отвън главните политически субекти. Никой не даде опция на разнообразни представители на професионалната общественост или на гражданското общество да вземат участие в дейна и отворена процедура пред Комисията по конституционни въпроси ”. Това съобщи доцент Христо Христев, учител по право на Европейски Съюз, пред.

Повод за думите му е положената клетва на 26 януари на конституционните съдии от парламентарната квота. Той счита, че с този избор се „ приплъзваме към конституционна рецесия, тъй като се слага под въпрос легитимността на една от главните институции на обществената власт в България ”. Според юрист Александър Кашъмов от “Програма Достъп до информация ” би било парадокс, в случай че Атанасова и Белазелков вземат участие в делото, което преглежда противоконституционността на техния избор. Той посочи, че официално процедурата е спазена.

„ Да сложиш един политик за арбитър е белег на известна нецивилизованост ”, разяснява още юристът. Той изясни, че има два съществени съставния елемент на работата на съда – запазването салдото сред институциите и опазването на главните права. По отношение на Филип Димитров, Янаки Стоилов, Любен Корнезов, които също са били конституционни съдии и са имали присъединяване в политиката, и двамата посетители акцентираха техния безспорен професионализъм в юридическата материя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР