Избор или емоция е любовта? Обяснението на това несравнимо чувство

...
Избор или емоция е любовта? Обяснението на това несравнимо чувство
Коментари Харесай

Любовта е избор, а не просто емоция

Избор или страст е любовта?

Обяснението на това несравнимо възприятие е предизвикателство. През вековете мистици, философи и религиозни водачи са обсъждали въпроса, само че към момента има доста диспути. Това е една от тези тематики, които имат две разнообразни страни.

Много хора имат вяра, че си коства да им бъде разрушено сърцето, единствено и единствено да изпитат обич.

Основният въпрос обаче е дали взаимоотношенията са резултат от мощни усеща, или са избор.

Десет характерности на любовта

Цяла глава от Библията е отдадена на любовта, наричана още състрадание, като възприятието е обяснено посредством 10 характерности.

Ето по какъв начин са разказани хората, които изпитват обич:

търпеливи; добри; не завиждат на хората; не са надменни; не са груби или егоисти; не се ядосват лесно; не се обиждат; не се радват за сметка на другите; доверчиви; изминават спомагателни благи.

Множество образци се срещат и в други религии и свещени текстове. Също по този начин любовта е разказана в безчет литературни творби през вековете.

Седем аргументи, заради които любовта е избор

Любовта е хубав подарък, който даваме на половинката, фамилията и околните си другари. Тя съставлява неповторима добрина и съпричастност, която надвишава човешките страсти.

Ето седем аргументи, заради които любовта е избор:

Любовта е ангажимент

Да обичаш някого е решение, което взимаш, с цел да бъдеш правилен на сърцето му. Не бива да се бърка с увлечението. Когато срещнем човек, който считаме за прелъстителен, това е физическо привличане, до момента в който основаването на трайни взаимоотношения е избор.

Да приемем, че инцидентно срещнем човек, който ни притегля, до момента в който сме във връзка. Не можем да спрем привличането, само че все пак не подхващаме нищо заради любовния си ангажимент към колегата ни.

Един умен човек един път забелязал, че не можем да спрем птиците да летят над главата ни, само че не е нужно да им разрешаваме да гнездят в косата ни. С други думи, ние имаме надзор над страстите си и не всеки път можем да упрекваме другите.

Любовта остава

Хората, които са в сантиментална връзка, знаят, че не всичко е шампанско и рози. Има моменти, когато сме толкоз ядосани един на различен, че желаеме да си тръгнем вечно. Скръбта, загубата, разочарованието са неизбежни, само че любовта остава.

Независимо дали сме женени или в сериозна връзка, ние сме дружно в положително или неприятно. Сърцето ни е непоколебимо, без значение дали сме богати или небогати, заболели или здрави. Ако сме дружно единствено поради привличането, връзката ни е обречена.

Любовта към другите е избор

Има една остаряла сентенция, която гласи, че не можем да си избираме фамилията, само че можем да си избираме приятелите. Освен в случай че не имаме вяра в предопределението и прераждането, няма по какъв начин да знаем кои ще бъдат родителите ни. Вероятно на мнозина им се е желало да са се родили в богато семейство.

С приятелите нещата са напълно разнообразни. Да, ние си ги избираме по общите си ползи. Възможно е след време да решим, че сме надраснали другарството и да се разделим. Обичта към приятелите зависи напълно от нас.

Въпреки това поговорката е вярна единствено до известна степен. Само тъй като сме свързани с хората, не значи, че имаме пълноценна връзка. Нашето ДНК може да ни е събрало на инцидентен принцип, само че ние решаваме дали да останат в живота ни.

Любовта постоянно е алтруистична

Нека да помислим за другите страсти, които можем да споделим с другите хора. Статия, оповестена от Калифорнийския университет в Бъркли, осведоми, че откриватели са разпознали минимум 27 човешки страсти. Според отчета тези усеща постоянно се припокриват и нямат ясни граници.

Когато нашето тяло и разум реагират на нещо или някого, това не е избор. Не решаваме да се ядосваме, когато разсеян водач реши да ни засече на пътя. Когато загубим другар или родственик, не се замисляме дали да се усещаме тъжни или не.

Това е избор, тъй като тесто решаваме да сложим другите преди всичко. Ние непринудено оказваме помощ на хората в нашата общественост, тъй като желаеме да го създадем. Ние и нашия сътрудник вършим взаимни отстъпки и жертви един за различен, тъй като сме отдадени на връзката.

Любовта прости всичко

Прощаването също е избор. Това не е завладяваща страст като емпатията и ние я предлагаме, когато решим. Това е незаслужена услуга, която е от изгода за нас тъкмо толкоз, колкото и за сбъркалия.

Когато някой каже или направи нещо, което ни наскърбява, ние автоматизирано се усещаме засегнати и предадени. Това са страсти, които не избираме. Въпреки това можем да решим дали да извиним.
Всички хора простят безчет пъти в живота си.

Да извиним на в миналото не значи, че извиняваме и забравяме обидата. Ние избираме да признаем обидата, да извиним и да продължим с живота си.

Любовта слага граници

Поставянето на граници е различен избор, който вършим, когато обичаме. Ние и нашият сътрудник се ценим един различен, само че слагаме здравословни граници. Тези правила дефинират по какъв начин чакаме да се отнасят с нас и назад.

Ние избираме какво сме подготвени да създадем или не за този човек. Например може да решим да не живеем в същия град, в който е фамилията ни. Все още имаме взаимоотношения, само че е по-добре да живеем на разстояние.

Може да обожаваме децата си повече от всичко на този свят, само че те знаят какво е разрешено и какво не. Установяването на граници също ни разрешава да се ценим. Да обичаме хората не значи, че са добре пристигнали да ни стъпчат.

Любовта търси положителното във всичко

Покойният Уил Роджърс, американски хуморист, един път отбелязва, че в никакъв случай не е срещал хора, които не харесва. Разбира се, Роджърс не споделя, че хората са безгрешни. Той просто е кадърен да вижда положителното във всеки, макар неприятното.

Обичта не ни прави толкоз наивни, че да имаме вяра, че хората са съвършени. Ние съпреживяваме техните недостатъци. Когато има компликации в нашите взаимоотношения, ние просто избираме да бъдем положителни и да търсим положителното.

Четири аргументи, заради които любовта е и страст

Съществуват безапелационни аргументи, заради които любовта също е и страст. Сякаш полемиката не може да стане по-объркваща. Ето четири аргументи, заради които любовта е страст:

Любовта няма пояснение

Без значение какъв брой книги или стихове четем, в никакъв случай няма да имаме цялостна формулировка на любовта. Въпреки това е по-лесно да разбираем аргументите, заради които сме създали избор. Няма по какъв начин да опишеш, че обичаме някого, тъй като просто го обичаме.

Може да сме привлечени при започване на една връзка и даже да не знаем за какво. С течение на времето ние ще можем да определим нещата, които са спечелили сърцето ни. Дори тогава любовта е възприятие, което съществува без причина и пояснение.

Любовта е развой

Обичта е развой, който стартира с привличане. Това въодушевление е страст, тъй като не сме имали избор дали да я изпитаме.

Статия, оповестена от Good Therapy, показва, че любовта идва на три стадия:

Етап 1: Привличане
Етап 2: Борба за власт
Етап 3: Зряла обич

Първият стадий е прочувствен, само че прекосяването към втория е избор. Много хора претърпяват миг, именуван постоянно „ разлюбване “, което е напълно тяхно решение. Първоначалното привличане обаче е прочувствено прекарване.

Любовта се развива непрекъснато

Ние не избираме развиването на връзката, тъй като този развой е натурален. Например може да сме най-хубави другари с някого и другарството ни да прерасне в сантиментална връзка. Дори двойките, които са неотдавна дружно, откриват по-дълбока връзка през годините.

Любовта е мощен ентусиазъм

Някои от житейските ни решения могат да са по-важни от други, само че не са толкоз безапелационни като страстите. Въпреки че не можем да разбираем за какво обичаме някого, сърцето и душата ни подтикват към него. Понякога може да останем в несъответствуваща връзка, тъй като страстите ни поддържат привързаността.

Да обичаме хората в живота си е по едно и също време страст и избор. Чувството е мотивация на връзката, само че ние сами избираме да се развиваме с съответния човек.

Редактор: Вероника Събова

Инфо: framar.bg

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР