Избирателните секции за спорния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан

...
Избирателните секции за спорния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан
Коментари Харесай

Трети ден кюрдите гласуват в референдума за независимост на Иракски Кюрдистан

Избирателните секции за противоречивия референдум за самостоятелност на Иракски Кюрдистан отвориха , предава Rudaw. Те ще останат разполагаем за гласоподаване до 18:00 часа.
По данни на медиите, представени от организация " Фокус ", пред изборните секции към този момент са се формирали опашки от искащи да гласоподават.
напомня, че през вчерашния ден (24 септември) бе вторият ден от гласуването. Първи още в събота (23 септември) започнаха да гласоподават кюрдите, живеещи в Китай.
Днес референдумът се организира в Кюрдистан и други зони, които Ербил и Багдад си оспорват, в това число богатата на нефт провинция Киркук . В момента тези зони се намират под кюрдски боен надзор. Допитването се организира макар интернационалното отрицание за този избор и провокира скандал, като изключително остри бяха реакциите в Турция. Багдад също се опълчва на референдума, като го разгласи за неконституционен. Против са и иракските съседи - Турция, Иран и Сирия, поради опасения, че референдумът може да подтикне към сектантство и техните кюрдски малцинства.
За " евентуално дестабилизиращ резултат " на референдума предизвести Организация на обединените нации, а Съединени американски щати обявиха, че той може да провокира безредици в района и да отклони вниманието от продължаващата военна акция против " Ислямска страна " в Ирак и Сирия.
Иракски Кюрдистан е кюрдско държавно самостоятелно образувание в състава на Ирак. Граничи с Иран (на изток), Турция (на север), Сирия (на запад) и останалата част на Ирак (на юг). Столица на самостоятелния район е град Арбил (Eрбил).
Нахлуването в Ирак през 2003 година и последвалите политически промени, довеждат до утвърждението на нова конституция на Ирак през 2005 година. Новата иракска конституция дефинира Иракски Кюрдистан като федерална единица на Ирак и открива арабски и кюрдски като взаимни публични езици на Ирак.
Иракски Кюрдистан е парламентарна република с районно заседание, което се състои от 111 места. Първият президент е Масуд Барзани, определен през 2005 година и избран отново през 2009 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР