Избирателната активност е един от ключовите показатели, които се измерват

...
Избирателната активност е един от ключовите показатели, които се измерват
Коментари Харесай

Отново на избори: защо е важна избирателната активност

Избирателната интензивност е един от основните индикатори, които се мерят в изборния ден. Тя съставлява съотношението сред всички жители с изборни права и тези, които са упражнили правото си на глас. За интензивността, с изключение на годните гласове за партии и обединения, се регистрира също протестният избор, изразен с невалидна бюлетина или с отбелязването на " Не поддържам никого ".

За изборните резултати интензивността има директно отражение върху смисъла на купения и следен избор - колкото повече хора гласоподават, толкоз по-малко значение има той. Ниската интензивност работи за огромните партии и обединения и е в ущърб на по-малките обединения, изясняват социолозите.

 Отново на избори: справочник за гласоподаване 2023 Отново на избори: справочник за гласоподаване 2023
Участието в изборите има и друго основно значимо следствие - броят на гласувалите е решителен за това дали решенията на бъдещи национални референдуми ще бъдат с целесъобразен или със наложителен темперамент. В момента три политически обединения са декларирали планове за организирането на национални допитвания - - за отсрочване на приемането на еврото, " - за прекосяване към президентска република, и Българска социалистическа партия - за ограничение на учебното образование в това, което партията назовава " джендър идеология ".

По закон с цел да бъде сполучливо допитването, в него би трябвало да са взели участие минимум толкоз хора, колкото са гласувалите на последните парламентарни избори, като най-малко половината от тях са дали отговор " Да ". Това значи, че колкото по-ниска е изборната интензивност на вота през април, толкоз по-лесен за прескачане ще бъде прагът на годност на референдумите. В момента той е 2 601 963 гласа, колкото са участвалите на вота за народни представители на 2 октомври.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР