Из личния кодекс за по-добър и щастлив живот на проницателния

...
Из личния кодекс за по-добър и щастлив живот на проницателния
Коментари Харесай

Трябва да знаете кога да си тръгнете ♥ Ричард ТЕМПЛАР

Из персоналния кодекс за по-добър и благополучен живот на проницателния английски публицист Ричард Темплар, създател на редица известни книги за самоусъвършенстване.

„ Separation ” (1896) by Edvard Munch

Правило № 42

Трябва да знаете по кое време да си тръгнете

Понякога просто би трябвало да обърнете тил и да си тръгнете. Всички ненавиждаме да губим, да се отхвърляме, да се предаваме. Обожаваме провокациите на живота и желаеме да продължаваме напред, до момента в който реализираме задачата, към която сме се устремили, до момента в който спечелим, до момента в който победим. Понякога обаче това не се случва и е добре да се научим да разпознаваме тези моменти, да се научим метафизичен да махнем с ръка и да си тръгнем с горделивост и непокътнато достолепие.

На моменти желанието ви да постигнете нещо е доста мощно, само че би трябвало да сте реалисти. Вместо да се тормозите, развийте умеенето да разбирате по кое време е време да се оттеглите и животът ви ще бъде надалеч по-спокоен.

Ако дадена връзка е към края си, вместо да усложнявате и удължавате мъката, просто сложете завършек на всевъзможни игри и се оттеглете. Когато нещо свърши, просто го оставете. Мястото на това предписание не е в раздела с връзките сред сътрудници, а тъкмо тук, тъй като е лично; то ще ви защищити, ще се погрижи за вас. То няма нищо общо с останалите хора, а единствено с вас. Ако дадени взаимоотношения са завършили, недейте да ровите за тлеещи останки. Тръгнете си.

Може да ви се желае да си отмъстите – не се гневете, тръгнете си. Много по-разумно е, тъй като демонстрира, че сте над събитията, които са ви ядосали. А и едва ли има по-добро възмездие от това да демонстрирате цялостно неуважение.

Да се отказвате и да се оттегляте значи, че упражнявате надзор върху обстановката и притежавате положителни умения за взимане на решения, тъй като ги вземате сами, вместо да се оставяте обстановката да ви диктува.

Не желая да прозвуча жестоко, само че вашите проблеми – както и моите – няма да попадат даже като записка под линия в историята на Вселената. Тръгнете си в този момент и ви подсигурявам, че след 10 години, когато погледнете обратно, ще ви е мъчно даже да си спомните защо сте се тормозили. Изобщо не ви увещавам, че „ времето лекува ”, само че когато се отдалечите – във времето и пространството – от проблемите си, ще ги видите в по-широка вероятност и доста по-обективно. А с цел да постигнете това, би трябвало просто да се отдалечите. Времето ще свърши своята работа, само че не на мига, несъмнено. 

От: „ Правилата на живота “, Ричард Темплар, изд. „ Обсидиан ”, 2017 година
Картина: „ Separation ” (1896) by Edvard Munch; en.m.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР