Ивица Дачич Сръбският външен министър Ивица Дачич направи остра реакция

...
Ивица Дачич Сръбският външен министър Ивица Дачич направи остра реакция
Коментари Харесай

Словесно напрежение между София и Белград заради Косово

Ивица Дачич

Сръбският външен министър Ивица Дачич направи остра реакция във връзка изявление на премиера Бойко Борисов по тематиката Косово. Последваха няколко коментара и от двете страни, а външният министър Екатерина Захариева, разяснява че не би било Дачич да се извини. Самият Борисов пък стана благосклонен към " болката " на сръбският народ.

Двете страни ще си разменят и по едно посещаване на двамата посланици - в Белград и в София във външните министерства на двете страни за в допълнение разяснение на обстановката.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какво сподели Борисов
Изказването на премиера Бойко Борисов, което провокира напрежение сред двете страни с епицентър Косово пристигна от Познан, където се организира среща на Западните Балкани.

По време на конференция там Борисов бе запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, откакто неговата страна не признава Косово.

Борисов отговори, че " когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово. "

Сръбската реакция
В събота последва остра реакция от страна на сръбския външен министър Ивица Дачич, който съобщи, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е без значение, и българският министър председател Бойко Борисов, който твърди, че е, би трябвало да се преценява с това.

" Сърбия желае положителни, другарски и съюзнически връзки с България като прилежаща страна, което допуска и високо равнище на схващане за най-важните ползи на двете страни и двата народа. Както имаме схващане по въпроса за българската национална еднаквост, езика или Гоце Делчев, по този начин чакаме и схващане за смисъла на косовския въпрос за сръбския народ. Това изказване на българския министър председател не се отнася за квотите за лов на риба или качеството на сръбското сирене в договарянията с Европейския съюз, а се отнася за териториалната целокупност на Сърбия ", сподели Дачич в изказване.

Не е въпрос на автомагистрали
Борисов доразви мислите си по тематиката пред публицисти в неделя, като сподели, че би трябвало да има извънредно решение от страна на Сърбия във връзка с Косово, като в случай че Сърбия не се разбере с Косово, няма да има вероятност за целия район.

Борисов постави старания да подчертае разбирането и " обичта си " към сръбския народ, като напомни, че следващата година октомвrи ще не е подготвена автомагистралата с Белград. " Разбирам сърбите какъв брой ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, мъчно им е. Но, колкото и да е мъчително, там би трябвало да се вземе дефинитивно решение... Това е като камъчето в обувката – не го ли извадим, не мине ли, в района колкото и да си приказваме за инфракструктура цифрова съгласуваност – няма по какъв начин ".

Благодаря ти, Бойко!
В цялата история се включи и косовският министър председател Рамуш Харадинай, показва " Фокус ". В профила си във Фейсбук той написа: " Особено съм признателен на българският министър председател Бойко Борисов за неговата кардинална позиция по отношение на Косово и нашето право да сме част от европейското семейство. Решението България и Северна Македония да са идващите ръководители на Берлинския развой го прави по-значим. Косово е значима част от този развой и счита, че започнатите съдействия единствено прибавят добавена стойност към интеграцията на региона в Европейски Съюз. Взаимното самопризнание със Сърбия в съществуващите граници би отворило за нас доста благоприятни условия. Силно поддържам визията на премира Борисов за всеобхватна Европа, която излиза отвън рамките на концепциите на предишния век, хрумвания, които предизвикаха нещастия и проблеми. Без присъединяване на Западните Балкани в европейското семейство, Европейски Съюз няма да бъде приключен. Благодаря ти, Бойко! "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР