Ивайло Василев Стоянов, известен като Мариус Куркински, е български театрален

...
Ивайло Василев Стоянов, известен като Мариус Куркински, е български театрален
Коментари Харесай

Вездесъщата душа, отдадена на театъра: Мариус Куркински на 50

Ивайло Василев Стоянов, прочут като Мариус Куркински, е български сценичен и кино артист, режисьор и музикален реализатор, изключително прочут с монологичните си театрални постановки, както и с песните и музикалните клипове „ Ти ри ри рам “, „ Стига бе “ и (заедно с Ирина Флорин) „ Пътуване “.

Роден е на 15 октомври 1969 година в град Нови пазар. 12-годишен постъпва в детското театрално студио към Драматичен спектакъл – Варна, а по-късно в спектакъл „ Щурче “ на братя Райкови.

View this post on Instagram
На 10.10 и 30.10 в София спектакъл “Сълза и смях” “Черното пиле” и на 19.10 Варна,20.10 Русе(драматичен театър)!Очакваме Ви!

A post shared by Мариус Куркински (@marius_kurkinski_official) on Oct 8, 2019 at 4:39am PDT

Завършва актьорско майсторство за трагичен спектакъл в класа на професор Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ през 1993 година и, отново там, следва две години кинорежисура при професор Георги Дюлгеров.

Получавал е голям брой награди за актьорското си и постановъчно майсторство. Негови спектакли са гастролирали с триумф в чужбина .

Всичко съм премахнал от живота си. Остана вакуум и единствено един спектакъл в средата.

Автор е на игралния филм „ Дневникът на един вманиачен “ по едноименната повест на Николай Гогол (1996).

View this post on Instagram
Мариус Куркински в “Черното пиле” на 13.05 Варна, 15.05 Козлодуй,21.05 Айтос,28.05 София “Сълза и смях”,30.05 град Раковски!Очакваме Ви! #чернотопиле #мариускуркински #ажурпико

A post shared by Мариус Куркински (@marius_kurkinski_official) on May 7, 2019 at 2:04pm PDT

Издава музикалния албум „ Любовна война “ (1997), написан от група „ Тибетски сърца “.

През март 2008 година издава на DVD моноспектакъла си „ Сътресение “.

През 2007 година получава Икар за основна мъжка роля за моноспектакъла „ Сътресение” по Николай Хайтов, държавна такса „ Николай Масалитинов “ – Пловдив.

През 2011 година получава премията „ Икар “ на Съюза на артистите в България „ за основна мъжка роля “: за функциите си в моноспектакъла „ Български разкази”, копродукция на Драматичен спектакъл „ Н.О. Масалитинов” – Пловдив и ART I SHOCK.

View this post on Instagram
#чернотопиле #мариускуркински #ажурпико

A post shared by Мариус Куркински (@marius_kurkinski_official) on Apr 26, 2019 at 9:52pm PDT

През 2013 година получава премията „ Икар “ на Съюза на артистите в България „ за поддържаща мъжка роля “: за (Клавдий) в „ Хамлет “ от Уилям Шекспир, реж. Явор Гърдев, Народен спектакъл „ Иван Вазов “.

В момента артистът показва монологичния театър "Черното пиле " редица български градове. Поради огромния интерес и бързото привършване на билетите даже гостува няколко пъти. В него Мариус включва трите описа „ Мерак”, „ Пазачът на овесената нива” и „ Черното пиле”. Музиката е на Емилиян Гацов-Елби, художник е Милен Боричев.

"Много желая да се върна отново на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е доста чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви връзки с комерсиалното , в това време страдат от живота, само че не се жалват, а го преборват. "

Настоящите му безредици са свързани и с новия филм, който режисира - "Засукан свят " по едноименната творба от сборника "Диви разкази " на огромния Николай Хайтов. Именно той ще открие фестивала "Киномания 2019 " на 14 ноември в зала 1 на НДК.

Мариус Куркински споделя, че приготвя и моноспектакъл през декември послучай 50-годишния си празник, който ще включва фрагменти от всички свои моноспектакли и ще бъде показан в градовете Варна, Пловдив и София.

View this post on Instagram
19 Април зала 1 на НДК http://www.ticketportal.bg/podujatie_search.asp?ID=44480 #театър #ндк #чернотопиле #софия

A post shared by Мариус Куркински (@marius_kurkinski_official) on Mar 30, 2019 at 12:22pm PDT

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР