109 млн. лв. е предвидената за България безвъзмездна финансова помощ

...
109 млн. лв. е предвидената за България безвъзмездна финансова помощ
Коментари Харесай

Европа дава 47 млн. лв. за инициативи на рибарите

109 млн. лева е плануванаъа за България безплатна финансова помощ от Европейски Съюз по Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев.

По думите му един от целите за финансиране са плановете за по този начин нареченото водено от общностите локално развиване (ВОМР), като избраният бюджет е 47 млн. лв.. Поне 15 риболовен групи ще получат пари за реализиране на концепциите си за развиването риболова и обвързваните с него действия, които способстват за растеж и на локалната стопанска система. За реализирането на плановете са отделени 35 млн. лева, като ще се отпускат до 2 млн. лева, в случай че те се реализират от повече от 2 общини.

Максималната сума пада до 1.5 милиона, в случай че концепцията се осъществя на територията единствено на една или на две общини. Целта е да се предизвика взаимоотношение сред хората от другите общности, те да могат да кажат какво желаят и по този начин да се удовлетворят желанията на колкото може, повече от тях, изясни Стоян Котов, шеф на Дирекция „ Морско дело и риболовство " в Министерството на земеделието и храните. По думите му с останалите 12 млн. ще се финансират дейностите за основаване на локална тактика, която би трябвало да сплотява обособените планове на риболовците. Предвидени са средства и за образование на членовете на локалните инициативни риболовен групи.

Един към този момент от финансираните планове е Плаващите кейове „ Острова ” на язовир Батак. Съоръжението не оказва влияние на водата, флората и фауната, само че разрешава безвредно приставане на лодки и джетове. Така язовирът ще може да бъде хазаин на надпревари по водомоторни спортове и състезателен лов на риба. Наред с това ще се насърчи и туризмът в региона, както и развиването на локалната „ синя стопанска система ". Това ще предизвика разкриването на нови работни места и ще направи региона по-добро място за живеене.

С пари от Европа ще се предизвиква и консумация на риба и повишението качеството на предлаганите на пазара рибни артикули. Сега единствено 6.2% от храната на българина е риба, до момента в който на останалите европейци е сред 12 и 15 на 100. За да ги догоним, с евросредства ще се финансира образуване на рибни фестивали с демонстрации на началник готвачи, фермерски пазари, основаването на онлайн магазини и мобилни приложения за продажба на риба и рибни артикули. Отделно от това ще се предизвикват и взаимни действия на рибарите, дистрибуторите и преработвателите, тъй че рибата да доближава до трапезата по-бързо и на по-добра цена. Паралелно с това са планувани и над 18 млн. лева за рационализация на рибарските пристанища и тържища. Рибарите ще получат пари и за усъвършенствания на корабите и лодките си, тъй че да имат по-добър улов, без да въздействат на останалите водни жители. Някои, да вземем за пример, към този момент са инсталирали специфични уреди, които да отблъскват делфините и по този начин да се избегне заплитането им в мрежите, което се случва постоянно. Предвидени са средства и за тези, които са възнамерявали да преустановят риболова и да дадат корабите си за скрап.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР