Ивайло Московски смята промените за абсурдни и е готов да

...
Ивайло Московски смята промените за абсурдни и е готов да
Коментари Харесай

Превозвачите излизат на протест, подкрепени от Московски

Ивайло Московски счита измененията за неуместни и е подготвен да напусне председателското място на Съвета на транспортните министри, в случай че би трябвало да ги внесе

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Превозвачи блокираха граници като митинг против бавните инспекции

Браншът се оплаква от загуби поради бавна работа и дълги опашки
31 окт 2016
Блокада на границата с Гърция ще има от 29 април до 2 май (обновена)

Товарните превозвачи блокират границата, автобусните компании ще вършат протестно шествие
20 апр 2016
Гладът за хора

Кои промишлености страдат най-силно от неналичието на фрагменти
16 окт 2015 Автомобилните превозвачи се готвят да излязат на митинг поради новите европейски правила, които плануват ограничавания за тежкотоварните камиони. Протестът би трябвало да се организира на 15 и 16 май в столицата в навечерието на Срещата на върха за Западните Балкани. Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че в случай че като ръководител на Съвета на транспортните министри би трябвало да внесе текстове в ущърб на българските компании, ще напусне председателското място.

Проблемите на българските превозвачи, а и на тези от други страни от Централна и Източна Европа са свързани с така наречен Мобилен пакет 1, който сега се разисква на европейско равнище, и с условията по него за връщането до дома - два дни отмора у дома след три седмици работа в чужбина, командироването и вътрешните транспорти в друга страна.

Според сектора Франция, Германия, Австрия и Италия, които упорстват за измененията, желаят силово да изкарат от пазара източноевропейските превозвачи, като в случай че се съблюдават условията, това би означавало ежедневно към 3 хиляди български камиона да бъдат изкарани от транспортния пазар. В резултат българските компании няма да бъдат конкурентоспособни, като дребните и междинните е прекомерно евентуално и да банкрутират.

Дългият път към дома

Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи, даде спомагателни уточнения по какъв начин образно наподобява осъществяването на условията по пакета за подвижност и по-специално какво би трябвало да направи един български транспортьор, че да му се върнат водачите до дома.

Това може да стане първо с камион. Тъй като няма подобен импорт от Европейския съюз, че всички камиони да са цялостни, то той ще пътува празен, което е лишено от икономическа логичност. Другите разновидности водачът да се върне до дома са аероплан или рейс. "Представете си по какъв начин водачът оставя камиона на паркинг и стартира да се придвижва към летище, с цел да лети към София. А в случай че водачът е от Шумен, той ще би трябвало да стигне до Шумен. Всичко това се води време разполагаем и то не влиза в почивката. По наши сметки сред 2 дни и половина и 3 дни и половина ще губи един водач да се прибере до България, в случай че работи във Франция ", сподели Арабаджиев.

"Изискването за връщането до дома е нарушение на човешките права и на европейския принцип за свободно напредване на хора. Няма по какъв начин на избран жител на Европейския съюз да му бъде казано в тъкмо избран миг къде да бъде ", съобщи Арабаджиев. "Ами в случай че си е купил билет за мач или желае да почива на Средиземноморието. Това е безумство ", продължи той.

"Към момента с сътрудниците и от другите браншови организации имаме единна позиция, която дружно ще внесем в Народното събрание. Всички сме единни във връзка с вредите, които ще нанесе Мобилен пакет 1 върху българският транспортен бизнес, който съставлява двуцифрен дял от Брутният вътрешен продукт ".

Подкрепа от страната

Превозвачите оповестиха, че на 15 май ще има конференция за бъдещето на превоза в Централна и Източна Европа, на която присъединяване ще вземат и задгранични браншови асоциации.

На 28 април 2017 година във Варшава беше основан така наречен "Алианс за бъдещето на превоза ", като българският Съюз на интернационалните превозвачи сплоти напъните си против пакета за подвижност с транспортните сдружения на Полша, Румъния, Словения, Хърватия, Унгария и Литва.

Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че "позицията на страната по тематиката към този момент е била декларирана и че условията са безусловно неприемливи за българския транспортен отрасъл ". Той добави, че измененията в общи линии граничат с парадоксите. Очаква се Народното събрание да излезе с декларация по тематиката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР