Ивайло Христов и Светослав Димов, двама от основателите на Dev.bg

...
Ивайло Христов и Светослав Димов, двама от основателите на Dev.bg
Коментари Харесай

Dev.bg получи финансиране от 200 хил. евро

Ивайло Христов и Светослав Димов, двама от създателите на Dev.bg

© Надежда Чипева Българската компания Dev.bg, която е уредник на редица IT събития и стои зад платформата за асортимент на IT фрагменти HireHeroes, получи финансиране от 200 хиляди евро. Инвеститор е компанията за хостинг и разработване на програмен продукт SiteGround, която редом ще оказва помощ и за по-бързо разгръщане на бизнеса на Dev.bg.

Първа огромна инвестиция

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ивайло Христов, Светослав Димов и Митко Василев основават Dev.bg ( " Дев България " ) през 2016 година за да оказват помощ на IT фрагментите да надградят уменията си посредством образуване на професионални просветителни събития. Още първоначално екипът получава финансова поддръжка от Размус Нилсен и Динко Танев, съдружници на Ивайло Христов в ръководената от него преди този момент IT компания Komfo. Тогава те влагат 50 хиляди евро, само че с изключение на финансово вземат участие интензивно и в развиването на бизнеса.

През годините по-късно Dev.bg разчита за развиването си главно на партньорства с софтуерни компании. " Търсихме инвестиция по-продължително време и подбирахме от кого да вземем пари. Включително отказахме на няколко индивида, тъй като не ни трябваха единствено пари, а и ноу-хау, препоръки и упътвания ", разяснява пред " Капитал " Ивайло Христов.

Сега като вложител в Dev.bg влиза IT компанията SiteGround. Тя финансира бизнеса на младите бизнесмени с 200 хиляди евро, против които получава 10% дял. " В България има удобна академична среда за положителни IT експерти, оттова насетне за нас е значимо да създадем условия за непрекъснато надграждане, като един от методите за това е посредством по-добри и по-достъпни събития в IT сферата, за което имам вяра, че SiteGround способства с тази инвестиция ", споделя за " Капитал " шефът на SiteGround Тенко Николов. По думите му компанията няма да бъде интензивно ангажирана с активността на Dev.bg, само че ще подкрепя със познания и контакти развиването на IT общността и бизнеса им.

" След 4 години работа и с към този момент построен бранд се появяват доста бизнес благоприятни условия и непрекъснато ни боли, че не можем да се възползваме от тях и до този миг трябваше да си слагаме спирачки поради финансови аргументи ", споделя Христов и добавя, че инвестицията на SiteGround ще им даде опция за по-бързо разгръщане на бизнеса и реализиране на пропуснатите хрумвания.

Мажоритарен притежател в българската започваща компания остава Ивайло Христов през компанията " иХолд ", а с по-малки дялове са Светослав Димов, Митко Василев, Размус Нилсен (през компанията " Ярлов холдинг АпС " ), Динко Танев (през компанията " Изи Софт " ) и към този момент SiteGround.

Разрастване на активността

Всеки месец от Dev.bg провеждат 15 професионални безвъзмездни събития, които се финансират посредством партньорства за спонсорства главно с софтуерни компании, опериращи на пазара. " Четири години след основаването ни доближаваме до над 20 хиляди IT експерти всеки месец, а над 300 от фирмите в сектора са наши сътрудници ", споделя Митко Василев.

В края на 2018 година бизнесмените разрастват бизнеса си и основават платформата Hire Heroes, през която IT експерти могат да си търсят работа, да схванат повече за фирмите, в които аплайват, и да получат рекомендации. По думите на Светослав Димов платформата към този момент има 50 IT експерти, които съветват претендентите и над 70 компании. " Сега навлизаме в стадий, в който ще влагаме доста повече в маркетинг интензивности ", добавя той.

През 2018 година Dev.bg регистрира 249 хиляди лева доходи. " Миналата година увеличихме приходите си повече от два пъти и оборотът ни надмина половин милион лв., само че всички средства се влагат назад в бизнеса ", безапелационен е Димов. Основният източник на доходи за компанията не престават да бъдат събитията, само че съгласно създателите идната година това ще се промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР