Иван Осмак, изпълнителен директор и съосновател на Gtmhub [Gtmhub] Българско-американският

...
Иван Осмак, изпълнителен директор и съосновател на Gtmhub [Gtmhub] Българско-американският
Коментари Харесай

Българско-американската Gtmhub набра 9 млн. долара финансиране

Иван Осмак, изпълнителен шеф и съосновател на Gtmhub

[Gtmhub] Българско-американският стартъп Gtmhub, който създава система за ръководство и следване на задачите в дадена компания, е набрал 9 млн. $ в рунд, воден от американския фонд CRV. Продуктът на Gtmhub е ориентиран към измерването на развиването на една компания посредством справедливи индикатори – така наречен OKR система (Objectives and Key Results – цели и основни резултати), която съгласно някои е съществена причина за всеобщото израстване на интернет фирмите от края на предишния век като Гугъл до корпоративни колоси през днешния ден. Сред клиентите на Gtmhub личат имена на компании като Twitter и Dropbox.

Така общата сума, набрана от Gtmhub до момента, към този момент е 10.3 млн. $. Освен CRV в компанията са вложили и българските фондове Eleven и LAUNCHub Ventures, който влиза и в този рунд на финансиране като коинвеститор. " Откакто инвестирахме преди 2 години, компанията съумя да порасне до над 300 клиента в целия свят, сред които компании от листа на Fortune 500 и екип от над 60 индивида разпределен в 4 местоположения ", разяснява пред " Капитал " Станислав Сираков, сътрудник в LAUNCHub Ventures. Според него това е един от най-големите рундове на финансиране в България. " Определено е ужасно странствуване, което продължава и имаме вяра, че ще докара до резултат, който не е постиган до момента в България ", добави Сираков.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С LAUNCHub е обвързвана и единствената структурна смяна, която следва от инвестицията – CRV ще смени българския фонд в борда на шефовете на стартъпа.

Разширение към Северна Америка

Продуктът на Gtmhub се базира върху събирането на данни вътре в компанията и измерването на индикатори, свързани с съответни цели. Фирмата стартира като основана в София, само че сега централата се намира в Денвър, с офиси още в Берлин и Лондон. Пред " Капитал " изпълнителният шеф и съосновател на Gtmhub Иван Осмак разяснява, че средствата ще бъдат употребявани за уголемение на бизнеса в Северна Америка, както и финансиране на разработки и развойна активност. Самият Осмак е прочут в българската екосистема като някогашен вицепрезидент в IT компанията Telerik, която през 2014 година бе продадена за над 262 млн. $ на американската Progress.

" Изминаха 18 месеца от последното ни набиране на средства и това се оказа доста подобаващ миг за събиране на капитал, поради растежа ни през последните 12 месеца ", добави Осмак. Компанията не разяснява пазарната си оценка и какъв дял e получил фондът против сумата. За момента обаче наподобява, че Gtmhub по всяка възможност е един от най-високо оценените стартъпи, излезли от българската екосистема.

В блог обява в Medium от фонда CRV разясняват, че една от аргументите да влагат в българско-американската компания е, че нейното решение може да се употребява в необятен брой браншове и без значение от бизнес модела на евентуалния клиент. " Проблемът е в детайлите – консолидираното на информация в цялостен организация, обновяването в действително време. Това са бизнес процеси, които изискват автоматизация и считаме, че няма по-подходяща компания за промяна на този бранш от Gtmhub ", написа Рийд Крисчън, сътрудник в CRV.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР